Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Skanska bygger Lunds femte gymnasieskola

Skanska Sverige AB får uppdraget att bygga Hedda Andersson–gymnasiet. Men hur skolan ska se ut och hur många bostäder som ska byggas runt omkring den är ännu inte klart.

Med en investeringsram på 700 miljoner kronor blir skolan den största investeringen någonsin för serviceförvaltningen och Lundafastigheter.
– Det motsvarar nästan hela spårvägsutbyggnaden eller två Kristallen, konstaterade servicenämndens ordförande Johan Lambreus Mattsson (MP) vid en presskonferens på fredagen.
Först senare i vår avgörs arkitekttävlingen om utformningen av den nya gymnasieskolan.
– Men skolan ska vara anpassad för den kommande generationen gällande teknik och innovation. Grundtanken är att skolan ska ha ett utmaningsdrivet lärande, där eleverna ser på framtida lösningar som när det gäller klimat eller virtuell teknik kontra verkliga möten, sade skolans rektor Malin Dahlgren.
I arkitekternas uppdrag ingår också att se var någonstans på skoltomten den nya skolan placeras bäst.
– På de delar som blir över ska det göras möjligt för bostadsproduktion. Gymnasieskolor har mindre grönytor än grundskolor så på så vis blir det mer plats över, sade Pål Svensson, servicedirektör.
2019 flyttar Svaneskolans verksamhet till Parkskolan, bygget av den nya gymnasieskolan sker etappvis 2019-2023. Fullt utbyggd ska den nya skolan ha plats för drygt 2 000 elever.
Men redan i höst smygstartar skolan i Svaneskolans lokaler med 180 elever som ska plugga på antingen ekonomiprogrammet eller teknikprogrammet. Rekryteringen av lärare till den nya skolan är i full gång.
– Många har hört av sig och visat spontant intresse, sade Malin Dahlgren.
Skanska är en så kallad samverkansentreprenad vilket innebär att kommunen och entreprenören i hög utsträckning ska arbeta tillsammans under projektets gång.
– Ambitionen är att det ska innebära bättre ekonomi och högre kvalitet i projektet. Vi får en tryggare byggprocess, bättre uppföljning och kontroll. Därmed ökar också förutsättningarna att bli klara i tid, menade Pål Svensson.
Jörgen Christiansson, distriktschef på Skanska, påpekade att skolor ofta förläggs i ytterområden och i baracker.
– Därför är det roligt att denna ska ligga i centrum. Skolan får en status i staden och det värmer i hjärtat, sa Jörgen Christiansson som också underströk att upphandlingen vinner laga kraft först om några veckor.
Gå till toppen