Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Aktuella frågor

Debattinlägg: ”Trygghet är en förutsättning för ett jämlikt samhälle.”

Det skriver justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S), som idag träffar polisen i Landskrona och trygghetsvärdar i Lomma.

I fjol besökte Morgan Johansson Norra Grängesbergsgatan i Malmö tillsammans med en grupp poliser. ”Idag när jag träffar polisen i Landskrona och trygghetsvärdar i Lomma tänker jag också på attacken mot polisstationen i Rosengård”, skriver han.Bild: Johan Nilsson/TT
Den organiserade brottsligheten, de öppna skjutningarna och attackerna mot blåljuspersonal ska bekämpas. Regeringen genomför en historisk satsning på Polismyndigheten.
Gängkriminaliteten har bitit sig fast i Sverige under lång tid. Antalet särskilt utsatta bostadsområden som polisen identifierat har ökat. Skjutningarna har blivit fler och det sker en öppen narkotikahandel.
Idag när jag besöker Skåne och träffar polisen i Landskrona och kommunalt anställda trygghetsvärdar i Lomma tänker jag också på attacken mot polisstationen i Rosengård. Lyckligtvis kom ingen människa till skada, men det är en avskyvärd och feg attack. När kriminella lyckas med att skrämma boende till tystnad har polis, skola och socialtjänst svårt att göra sitt arbete.
Det kan regeringen aldrig acceptera. Trygghet är en förutsättning för ett jämlikt samhälle.
Sverige har i grunden en bra poliskår, men den måste bli mer närvarande och lösa fler brott. Regeringen genomför därför en historisk satsning på polisen. Regeringen ökar tillskotten till Polismyndigheten med 7,1 miljarder kronor för perioden 2018–2020. Polisregion Syd förstärks i år med mer än 200 miljoner kronor jämfört med 2017.
Vi vet att det går att vända utvecklingen. I Göteborg har antalet skjutningar minskat. Tack vare gott samarbete mellan polis, berörda myndigheter och kommunen lyckades Södertälje reducera den organiserade brottsligheten kraftigt. Och i Malmö sitter nu fler än 70 personer häktade.
I arbetet för ett tryggare samhälle finns inga genvägar. Tidiga och förebyggande insatser krävs för att unga aldrig ska hamna på den kriminella banan. Det ska kombineras med brottsbekämpande insatser så att de mest brottsaktiva individerna buras in. Regeringen går fram med åtgärder på en rad olika områden:
• Under denna mandatperiod har intagningen till polisutbildningen fördubblats. Två nya polisutbildningar öppnar, en av dem planeras till Malmö. Målsättningen är att antalet polisanställda ska öka med 10 000 till år 2024.
• Kriminella och deras vapen ska bort från gatorna.Regeringens förslag om fördubblat minimistraff för de grova vapenbrotten har nyligen klubbats i riksdagen. Det innebär längre straff, men också en presumtion för att man häktas i väntan på rättegång. Den som anträffas med ett vapen på stan riskerar alltså att inte få komma hem igen på ett par år. På motsvarande sätt skärps straffen för explosiva varor, till exempel handgranater.
• Mellan den 1 februari och den 30 april i år gäller en tillfällig vapenamnesti. Syftet är att få bort så många illegala vapen som möjligt från gatorna. Vid den förra amnestin lämnades över 15 000 illegala skjutvapen in.
• Att angripa dem som arbetar för människors trygghet ska få rejäla konsekvenser. Jag har nyligen tagit emot den så kallade Blåljusutredningens förslag om bland annat ett nytt brott, blåljussabotage, och ser positivt på förslagen. Straffet för blåljussabotage föreslås bli upp till fyra års fängelse och i grova fall upp till livstids fängelse.
• Fler övervakningskameror än någonsin tidigare sitter uppe och det ska bli enklare för polisen att sätta upp fler.
• Myndiga gärningsmän som har begått grova brott ska behandlas som vuxna. Regeringen har därför tillsatt en utredning för att skärpa reglerna för 18–20-åringar som begår brott.
• Det behövs skarpare påföljder för unga. Ett förslag till en ny påföljd, ungdomsövervakning, har nyligen lämnats. Ungdomsövervakning innebär att den unga kan få så kallad helghemarrest som ska kunna kontrolleras med fotboja. Vi arbetar i högt tempo med förslaget.
De kriminella tror kanske att de kan skrämma polisen och övriga samhället. Men det kommer att bli tvärtom. Steg för steg sätter vi i regeringen, polisen och övriga samhället hårt mot hårt mot gängkriminaliteten.
Trygghet får aldrig bli ett privilegium för ett fåtal, det är en rättighet för alla.

Morgan Johansson

Morgan Johansson (S) är justitie- och inrikesminister.
Läs mer: Debattera på Aktuella frågor – så här gör du
Gå till toppen