Dygnet runt

Hur vill du förändra Malmöfestivalen?

Idag får Malmöfestivalen en ny festivalgeneral och det är … du! Åtminstone i Sydsvenskans idéverkstad. Den kommande veckan ska vi tillsammans spåna kring Malmöfestivalens framtid. Hur vill du se festivalen utvecklas?

Vem är du? Den som längtande drömmer dig tillbaka till musiktälten på Mölleplatsen? Den som vill sänka brandmän hela dagarna? Den som önskar att du satt i filmtältet i kulturmanegen i Magistratsparken hela dagarna? Den som vill äta sig runt hela Gustav Adolfs torg? Eller den som aldrig sätter sin fot på Malmöfestivalen? Det finns alla typer. Och alla är välkomna in i vår idéverkstad.
I höstas involverade Sydsvenskan er läsare i ett idéarbete om att fylla tomrum i Malmö. Vi diskuterade Brofästet, Kronprinsen och Stortorget. Men nu tänkte vi ta ett helt annat grepp och se vad ni läsare har för idéer kring ett omdebatterat ämne: Malmöfestivalen.
Häromveckan kunde Dygnet Runt berätta om Malmöfestivalens nya bandbokare och i dessa dagar arbetas det febrilt med att sätta programmet för sommarens festival. Så just sommarens festival är det svårt att påverka, så vi kommer snarare att blicka mot 2019 och framåt. Hur borde festivalen utvecklas? Ni som inte gillar festivalen – hur borde den se ut för att ni ska gilla den? Ni som älskar den – hur kan den bli ännu bättre? Och var i stan borde festivalen finnas?
Men riktigt bra idéer kommer ofta ur kunskap. Och vad vet vi om festivalens förutsättningar? Inte lika mycket som Erland Weerasinghe vet.
***
Om Sydsvenskan skaffade fram ett par riktigt bra kikare så skulle vi kanske ha bra förhandskoll på vad som ska hända på Malmöfestivalen i sommar. För Malmö gatukontors arrangemangsenhet sitter tvärs över gatan från Sydsvenskans redaktion på Rådmansgatan. Den tidigare festivalgeneralen ersattes hösten 2015 av tre projektledare och bakom det beslutet stod Erland Weerasinghe, enhetschef för arrangemangsenheten.
– Pressen på den festivalgeneralen har varit helt omänsklig. Jag gjorde min första festival 1988 och då var det inte så komplicerat, men idag är det extremt komplicerat, säger Erland Weerasinghe som ser den slopade festivalgeneraltjänsten som ett sätt att inte bränna ut anställda.
Han har själv varit inblandad i Malmöfestivalen i olika roller i nästan tjugo år och minns själv med glädje Mölleplatsens tre musiktält och kulturmanegen i Magistratsparken.
– Mölleplatsen var ju helt otrolig, men det går inte att genomföra det på det sättet idag på grund av pengar. På den tiden hade vi nästan sju miljoner mer i pengar och då kostade artisterna hälften så mycket, säger Erland Weerasinghe.
Idag har festivalen en årsbudget på 17,9 miljoner kronor och det ska räcka till allt.
– Jag gillade personligen också Magistratsparken, men till slut blev parken för liten. Vi hade ett barnområde där och det kändes inte säkert med tanke på biltrafiken på Fersens väg. Så vi flyttade det, säger Erland Weerasinghe som däremot idag är väldigt nöjd med det nya barnområdet på Lördagsplan vid Stadsbiblioteket.
– Det har blivit en fantastisk plats. Jag har faktiskt aldrig sett något liknande över åtta dagar som har den bredden och möjlighet till att få barn att vara aktiva samtidigt som det är gratis. Det är inga bilar, det är stort och grönt. Man kan se var barnen är och det är ändå inte för långt ifrån det andra som händer, säger Erland Weerasinghe.
Vad känner ni att ni behöver arbeta mer med?
– Matområdet på Gustav Adolfs torg är en sådan sak. Vi har för många som inte kan få en sittplats och jag vill gärna se ett ännu mer varierat utbud om det går. Våra besökare är väldigt nyfikna på det här området, så det ska vi också vara.
En annan sak är arbetet med sexuella trakasserier.
– Jag skulle säga att vi är ledande i Sverige i det arbetet och jag tror att folk tittar på hur vi agerar. Vi mörkar inga siffror och vi är transparenta. Men det här är ett samhällsproblem och vi har kommit långt de senaste åren. Vår vision är att alla verkligen ska kunna släppa loss på Stortorget och att det känns tryggt.
– Visionsmässigt skulle jag tycka att det vore himla kul att stärka även konst- och designområdet. Vi skulle kunna vinna mycket på att bli bättre där.
När Erland Weerasinghe själv tar upp festivalens huvudmål så uttrycker han sig så här:
– Det är att se till att så många som möjligt känner igen sig och samtidigt blir överraskade, träffar nya människor, får se sådant de aldrig har sett tidigare eller kanske får intresse för en förening.
Han vill inte påstå att det finns ett konkret förnyelsearbete som pågår just nu
– I slutänden handlar det om vad politikerna tycker och vilka mål som sätts upp för oss, säger Erland Weerasinghe.
Men vad vet du säkert om framtiden. Vet du att det blir en festival 2021?
– Nej, det vet jag inte.
Men du vet att det blir en 2019?
– Ja, på så sätt att vi har ansökt om pengar till 2019. Så har det sett ut i alla år. Det hade såklart varit fint att ha en lite längre horisont. Det hade hjälpt när man skrivit avtal exempelvis.
Festivalens geografi är Erland Weerasinghe förhållandevis nöjd med. Lördagsplan har blivit bra. Stortorget funkar utmärkt. Gustav Adolfs torg kan man utveckla mer. Posthusplatsen är däremot inte lika omtyckt.
– Problemet med det området är ju att vinden tar allt ljud. Det är egentligen ett utmärkt festivalområde, men vinden ställer till det, säger han utan att vilja avslöja hur det blir med Posthusplatsen i sommar.
Vad tycker du att man som läsare ska tänka på när man ska komma med idéer kring festivalens geografi?
– Att det är en stadsfestival. Att näringsidkare ska kunna få sina varor och att de som bor där inte ska bli störda. Att det krävs en otrolig logistik för att se till att all mat som äts på Gustav Adolfs torg en fredagskväll ska vara inlastad innan klockan 11. Att vi även tar hänsyn till dem som jobbar kring Stortorget så vi har inga som spelar där före klockan 17 på vardagar.
***
Så nu är det din tur. Hur tycker du att Malmöfestivalen ska utvecklas? Vi vet redan att den låter och osar mycket, så fokusera hellre på konstruktiva och kreativa förslag. Här på Dygnet Runts Facebooksida kan du komma med dina idéer.
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Läs alla artiklar om: Malmöfestivalens framtid
Gå till toppen