Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

App används för terror – och frihetskamp

En mobilapp som Rakhmat Akilov kommunicerade med vid dådet i Stockholm har blivit populär bland terrorister. Men appen är också användbar i samband med naturkatastrofer och protester mot auktoritära regimer.

Under orkanen Irma i fjol användes mobilappen Zello för nödanrop och kontakter mellan oroliga anhöriga. Samma app använde Rakhmat Akilov vid dådet på Drottninggatan i Stockholm. Arkivbild.Bild: Wilfredo Lee/AP/TT
När Rakhmat Akilov skulle utföra sitt dåd i fjol i centrala Stockholm kommunicerade han flitigt med höga företrädare för Islamiska staten (IS) i Irak, tyder en granskning på som TT deltagit i. Han pratade med sina IS-kontakter, chattade och skickade bilder. Han bad om tips på spränganordningar, skickade en lojalitetsbekännelse till IS och förvissade sig om att hans attentatsplaner – i terrororganisationens ögon – var ideologiskt och religiöst försvarbara.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Läs alla artiklar om: Terrordådet i Stockholm
Gå till toppen