Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Christian Bruno Gendig köade 15 timmar i minusgrader

Drygt 1 000 Lundastudenter tillbringade natten med att köa i minusgrader till uppropet inför Lundakarnevalen. Christian Bruno Gendig stod allra först i ledet. Efter 15 timmar släpptes han in i värmen.

Efter 15 timmars väntan först i kön får Christian Bruno Gendig söka sitt drömjobb på Karnevalen, mjukglassförsäljare eller säkerhetsvakt.Bild: Peter Frennesson
– Jag trodde först att jag gått fel. Jag hade inte en tanke på att bli först, säger 24-årige Christian Bruno Gendig som tog plats utanför AF-borgen vid 21-tiden i lördags kväll.
Sen dök det upp fler och fler under kvällen, natten och morgonen tills kön ringlade sig hela vägen genom Lundagård, förbi Universitetshuset och ner för dess sidotrappa.
Läs mer: Lång väntan i snö och kyla för blivande karnevalister
Skälet till köandet är möjligheten att teckna upp sig som frivilligarbetande för någon av karnevalens 32 sektioner – och att få biljett till karneveljen, spektaklet som går av stapeln den 17 mars.
Christian Bruno Gendig siktar på rollen som säkerhetsvakt under karnevalen, alternativt att få sälja mjukglass och korv.
Just korv är det han framförallt känner att han missade att få med sig till sitt femton timmars-skift utanför AF-borgen.
– Korv i termoskanna, och raggsockor. Men annars så gick det väldigt bra, det har varit fest och musik hela natten. Bra högtalare har varit nyckeln till framgång, säger Christian Bruno Gendig som till vardags pluggar tekniskt basår.
Vid 03.30-tiden tog maskinteknikstudenterna Vanda Ericson och Axel von Keyserlingk plats i kön.
– Då var det redan fullt med folk här. När det började snöa vid 04-tiden blev det tungt, vi hade ett paraply som hjälpte lite. Vi hade glömt ta med sovsäckar, det får ju göra nästa gång, säger Vanda Ericson.
Studenter köar i Stadsparken.Bild: Peter Frennesson
Både Vanda Ericson och Axel von Keyserlingk hoppas på en plats i karnevalståget.
Med tanke på att kvicksilvret sjönk ned till sex minusgrader under Lundanatten hade karnevalsledningen hoppats på att folk skulle dyka upp senare än traditionsenligt, berättar Lundakarnevalens kommunikationschef Sara Ramberg.
– Vi har haft folk ute hela natten som sympatiköat. Festivalgeneralen Freja Davidsson Bremborg har dessutom varit ute och kört 200 omgångar sten-sax-påse med folk i kön. Hon har fler vinster än förluster i nuläget.
Karnevalsgeneralen delade ut karneval-affischen till de tio första i kön.Bild: Peter Frennesson
Prick klockan 12 klipptes bandet och de karnevalssugna släpptes in i AF-borgen. Efter den obligatoriska registreringen var det dags att mingla runt bland de 32 montrarna. Samtidigt anslöt fler och fler Karnevalssugna, som inte velat tillbringa natten under den bara Lundahimlen.
Lundakarnevalen firas den 18-20 maj.
Gå till toppen