Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Danska S vill skärpa asylpolitiken

Danska socialdemokraternas partiledare Mette Frederiksen. Arkivbild.Bild: Heiko Junge
Danska Socialdemokraterna vill skärpa möjligheterna till att få asyl i landet, rapporterar Danmarks Radio (DR). Enligt förslaget ska det inte gå att söka asyl vid gränsen eller vid landets största asylmottagning, Center Sandholm.
Partiet vill i stället att asylsökande skickas till ett tredje land, exempelvis i Nordafrika, där mottagningscentrum ska upprättas och som ska skötas av danskar. Där ska personerna som sökt asyl vistas under tiden deras ansökan behandlas.
– Det är viktigt att skapa ett flyktingsystem som är mer humant än det vi har i dag, säger Socialdemokraternas partiledare Mette Frederiksen till DR Nyheter.
Men de flyktingar som beviljas asyl i det nya systemet ska heller inte få komma till Danmark. De ska i stället skickas till ett av FN:s flyktingläger, enligt förslaget.
I gengäld kan partiet tänka sig att Danmark tar emot kvotflyktingar från FN igen. Antalet skulle också kunna var fler än de 500 per år som togs emot innan ett stopp infördes i höstas.
Gå till toppen