Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Världen

HRW: IS-anhöriga tvingas till läger i Irak

Civila vars släktingar har stridit för terrorstämplade IS faller offer för kollektiv bestraffning i Irak. Hundratals familjer tvångsförflyttas till läger, enligt människorättsorganisationen Human Rights Watch.

Män från Hawija uppradade för att genomgå de säkerhetskontroller som har blivit ett vanligt inslag i jakten på misstänkta extremister i Irak. Arkivbild.Bild: Bram Janssen/AP/TT
En dag i början av januari kom soldater från den irakiska armén och shiamilisen PMF hem till Ahmed och Lama för att ställa frågor. Paret beordrades att lämna fem av sina barn hemma och sattes på bussar för att genomgå säkerhetskontroller, innan de fördes till ett läger i Daquq.
– Jag bad om att få åka hem och hämta resten av mina barn, men jag fick inte, berättar Lama för människorättsorganisationen Human Rights Watch (HRW).
Sedan årsskiftet har minst 235 familjer med anhöriga som har anslutit sig till terrorstämplade Islamiska staten (IS) tvångsförflyttats till läger i Irak, enligt HRW. De flesta har hamnat i Daquq och kommer från Hawija-området.
Flera vittnar om att de har utsatts för hårdhänt behandling, andra om hur de irakiska styrkorna stulit deras boskap eller förstört deras hem.
"Hur kan Irak hävda att de har vänt blad och stödjer återförening när deras egna styrkor genomför kollektiv bestraffning mot civila? Ingenting positivt kan komma ut av att regeringen medverkar till att ytterligare splittra det irakiska samhället" skriver HRW:s biträdande Mellanösternchef Lama Fakih.
Fakta

Irak och kriget mot IS

Islamiska staten (IS) är en extremistisk jihadiströrelse som lyckades lägga beslag på stora områden i Irak och Syrien.

I januari 2014 faller al-Falluja i IS händer, det första större staden som extremistgruppen tar över i Irak. I slutet av året har IS tagit kontroll över ungefär en tredjedel av Irak, efter att under sommaren erövrat storstaden Mosul och sunnidominerade områden i närheten av irakiska Kurdistan. Bland annat dödas tusentals personer i den yazidiska minoriteten och många förslavas.

IS har ett extremt brutalt styre i sitt självutnämnda kalifat, men även styrkor som återtar områden från IS beskylls för våldsamma hämndaktioner mot civila.

I augusti 2014 inledde amerikanska stridsflyg bombningar av IS-ställningar i norra Irak. I mars 2015 återtar irakiska styrkor Tikrit. I juni intar styrkorna al-Falluja. Året därpå, i oktober 2016, inleds offensiven mot Mosul.

Premiärminister Haider al-Abadi förklarar i juli 2017 Mosul befriat. Den 9 december deklarerar han att IS har besegrats i hela Irak.

Gå till toppen