Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Lång väntan i snö och kyla för blivande karnevalister

I dag, söndag, är det upprop för Lundakarnevalen. Redan tidigt på morgonen var flera hundra blivande karnevalister på plats i ett snövitt Lundagård – trots att inskrivningen inte öppnar förrän vid lunch.

Redan tidigt på morgon ringlade sig kön till karnevalsuppropet lång genom Lundagård.Bild: Martin Hallgren
Att köa utomhus 15 timmar i snö och kyla för möjligheten att få jobba gratis dygnet runt under några dagar senare i vår - kan det vara nåt?
Ja, uppenbarligen.
Strax före klockan åtta ringlade sig kön från AF-borgen, bort mot Universitetshuset, förbi Kungshusets västra gavel och vidare ner mot Domkyrkan.
Allra först – bakom en skylt med orden ”Här börjar kön” – sitter Lovisa Pettersson, Lisa Lundström och Christian Gendig nersjunkna i sina campingstolar och tuggar på varsin macka.
Lovisa Pettersson, Lisa Lundström, och Christian Gendig var först på plats. De började köa klockan 21 på lördagkvällenBild: Martin Hallgren
De fattade posto redan klockan 21 på lördagskvällen, men har klarat nattens köld och snöfall utan alltför mycket misströstan.
– Det har gått ganska fort, säger Lovisa Lundström.
Har ni frusit?
– Vi har frusit lite om fötterna, men annars har det gått bra, säger Lisa Lundström. Man har kunnat gå bak i kön och festa och dansa lite om man har känt för det. Sista timmen innan det blev ljust kändes det lite tungt, men nu har jag fått hopp igen.
Någon brist på underhållning är det inte i kön. På flera ställen pågår små fester och precis utanför Universitetshuset är det dans i ett litet partytält.
– Det finns jättemycket att göra och mycket folk som man känner och kan prata med, säger Christian Gendig. Det är bra sammanhållning, alla pratar med varandra och frågar hur man mår eller om man vill ha mat.
Klockan tolv idag öppnar själva uppropet, då hugade karnevalister får anmäla sig för att medverka i någon av karnevalen många sektioner.
Fakta

Lundakarnevalen 2018 - Imaginalkarneval

När: 18-20 maj

Var: Lundagård

Hur: Med hjälp av tusentals frivilliga studenter under ledning av karnevalsgeneral Freja Davidsson Bremborg

Varför: Tradition sedan mitten av 1800-talet. (1849 brukar räknas som den första officiella karnevalen, men liknande fester hade hållit även tidigare.)

Gå till toppen