Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Familj

Minnesord om Margareta Staub Gierow

Filosofie doktor Margareta Staub Gierow, Freiburg Breisgau, har avlidit vid en ålder av 77 år. Hennes närmaste anhöriga är sönerna Christopher, Michael och Thomas med familjer.

Magga, min bästa kompis sedan 70 år, finns inte mera. Vi började i första klass på Lunds Folkskoleseminariums Övningsskola 1947. Vi höll ständigt samman, men var inte alltid överens. Maggas envishet var större än min. Fast hon brukade formulera det som att hon ”ärvt sin starka karaktär av sin far”, Krister Gierow, överbibliotekarien vid UB i Lund. Samt, måhända, en liten skopa envishet från sin mor, Gunvor.
Hon kunde läsa och skriva redan när vi började skolan, hon hade ett fantastiskt språksinne, gott minne och hon kunde argumentera. Egenskaper, som kom henne väl till pass under livets svåra perioder.
Magga tog studenten på latinlinjen vid Katedralskolan i Lund 1959 och reste till Rom som au pair hos sin bror Pär Göran Gierow och hans hustru Barbro, som då forskade vid Svenska Institutet i Rom. Där föddes Maggas kärlek till Italien, Rom, arkeologin och det italienska språket. I Rom mötte hon också sin blivande man schweizaren Hans Staub, sedermera professor i romanska språk.
Paret flyttade till Freiburg Breisgau i mitten på 60-talet, då Hans fått sin professur där. Magga återupptog sina studier i klassiska arkeologi vid universitet i Freiburg. Efter skilsmässan från Hans i början av 80-talet stod hon ensam med tre söner.
Hon fortsatte dock sina arkeologistudier, vilket resulterade i en doktorsavhandling om två pompejanska bostadshus och disputation vid universitet i Freiburg 1990. Hon har senare publicerat ytterligare två pompejianska bostadshus inom ramen för det tyska pompejiprojektet. Hon extraknäckte under tiden som lärare i svenska och italienska och gjorde översättningar för flera förlag på en rad språk. Sådant kräver såväl envishet som stark karaktär.
Sedan 2000 arbetade Magga med att först bygga upp och sedan ansvara för vissa delar av det svenska pompejieprojektet, som numera drivs av Lunds universitet och Svenska Institutet i Rom. Detta har lett till en lång rad publikationer. År 2008 publicerade hon dessutom ett stort verk över danska kopior av väggmålningar från Pompeji.
Hon arbetade senare på en liknande monografi med de pompejikopior, som ägs av Nationalmuseum i Stockholm, men kunde inte avsluta verket då krafterna började tryta.
Magga led under många år av tilltagande lungbesvär. Hon nödsakades under senare år till ständig syrgasuppkoppling. Krafterna sinade dessutom genom en rad tillstötande komplikationer. Men med den gierowska styrkan och envisheten och oftast med hjälp av yngste sonen Thomas, har hon varje år återvänt till den älskade familjestugan i Ljunghusen för långa sommarvistelser i havs- och barrdoft. Med familj, släkt och vänner på ständiga besök.
Först nu har hon tvingats ge upp. Det är obegripligt tomt och egentligen ofattbart.
Sophie Petzell
Gå till toppen