Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Familj

Minnesord om Nils-Johan Tufvesson

Nils-Johan Tufvesson, Båstad, har avlidit i en ålder av 87 år.

Nils-Johan Tufvesson föddes i Lund och växte upp i Eslöv. Mycket tidigt väcktes hans intresse för lantbruk, och skoltidens alla lov tillbringade han på olika lantgårdar. Efter realen och några år på gymnasium blev han elev på Hvilans lantmannaskola och därefter Alnarp, som följdes upp med två års studier i England. Väl hemma i Sverige tog han anställning hos ett fröföretag i Helsingborg, träffade sin älskade Kerstin med förlovning 1952 och giftermål 1954 som följd.
1960 anställdes han av Hallands Frökontor i Getinge som försäljare av fröer och utsäde till återförsäljare. Han avancerade efter hand och 1967 blev han vd för företaget. Bolaget gick mycket bra och efter några år såldes det till Weibulls, där Nils-Johan blev marknadschef för hela koncernen.
I mitten av 70-talet förvärvade Nils-Johan och Kerstin ett litet fröföretag i Landskrona, som handlade med grönsaks- och blomsterfröer. Företaget utvecklades väl och fick 1982 möjlighet att köpa ett grossistföretag i fröbranschen i Holland med odlingar och kunder i 52 länder, men med usel lönsamhet. Det följde ett antal tuffa år, men när väl verksamheterna i Sverige och Holland gick riktigt bra dröjde det inte länge förrän man fick ett take-overbud från Volvoägda Cardo. Efter avslutad affär flyttade Kerstin och Nils-Johan till Fuengirola i Spanien. Dagarna fylldes med golf, bridge, silversmide och trädgårdsarbete. Paret återvände till Sverige och Båstad 2003.
Som nämnts var Nils-Johans stora fritidsintressen bland annat golf och bridge, men kanske allra mest silversmide. Redan som mycket ung gick han på utbildning hos Elon Arenhill i Lund, och varje sommar deltog han i internat och kurser för att vidareutbilda sig. Sina konstnärliga alster ställde han ut såväl i Fuengirola som i Båstad. Utställningar som rönte stort intresse, inte minst för hans vackert bearbetade skålar.
Nils-Johan var en socialt mycket välutrustad person med en glänsande humor och öppenhjärtig gästfrihet i sällskapslivet. Hans förmåga att få sin omgivning att trivas var enastående och ständigt lugnt uppbackad av hustru Kerstin.
Professionellt var han en skarp förhandlare, och eventuella problem skulle bara lösas. Han var också mycket principfast. En "god affär" innebar: En nöjd säljare och en nöjd köpare. Sin förhandlingsskicklighet hade han stor nytta av, inte bara inom sin profession, utan även inom föreningslivet. Till exempel när han förhandlade fram markinköp för Båstad GK i samband med anläggningen av den nya 18-hålsbanan. Frimurarna och Rotary var andra föreningar som stod honom nära, och där han har gjort betydande insatser.
Under senare år drabbade olika sjukdomar honom, men med en oerhörd livsvilja kom han igen efter varje svagare period. Till slut orkade kroppen inte längre och Nils-Johan somnade lugnt och stilla in på annandag juls morgon 2017.
En älskad make, en varm familjefar, farfar, gammelfarfar och sann vän har lämnat oss i djup saknad.
Owe Brytmark
Gå till toppen