Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sport

Vikarien ska överträffa stjärnan i Super Bowl

För ett och ett halvt år sedan var han nära att lägga av. I natt står Philadelphia Eagles quarterback Nick Foles i Super Bowl-final i amerikansk fotboll mot storstjärnan Tom Bradys New England Patriots. – Jag är tacksam, säger 29-årige Foles.

Philadelphia Eagles quarterback Nick Foles under onsdagens presskonferens i Minneapolis, Minnesota.Bild: Eric Gay/AP/TT
Den enes död den andres bröd. Ett svenskt uttryck som ofta kan användas inom den skadedrabbade elitidrotten.
Fråga bara Philadelphia Eagles quarterback Nick Foles.
2015 inledde 29-åringen från Austin, Texas, som startande quarterback i St Louis Rams (nuvarande Los Angeles Rams) men petades i slutet av säsongen och fick se reserven Case Keenum briljera. I juli 2016 stod Foles utan kontrakt och övervägde att sluta.
– Det fanns en möjlighet att bara sitta där. Inombords just då så tänkte jag lägga av. Men i den situationen visste jag också att jag var tvungen att låta känslorna svalna, säger Nick Foles på en presskonferens inför söndagsnattens Super Bowl mot regerande mästarlaget New England Patriots.
Efter en säsong som reserv i Kansas City Chiefs värvades Foles till Philadelphia Eagles förra våren. Han hade inte startat en match på över ett år när förstavalet Carson Wentz, 25, skadade knät allvarligt i december.
I slutspelet har finaldebutanten Foles tagit Eagles till klubbens första Super Bowl på 13 år. Blir det seger är det Philadelphias första i Super Bowl och fjärde NFL-titel i klubbens historia.
– Jag är tacksam över att vara här, att vara en del av den här organisationen. Jag ser fram emot att få spela matchen, säger Nick Foles.
Precis som i 21–24-finalförlusten 2005 så är det quarterbackstjärnan Tom Bradys New England Patriots som står på andra sidan i den upphaussade NFL-finalen. I år arrangeras spektaklet på US Bank Stadium i Minneapolis, Minnesota, i norra USA.
Pink sjunger nationalsången och Justin Timberlake uppträder i halvtid. Förra året såg över 110 miljoner människor matchen i amerikansk tv.
Vinner Patriots är det Bostonlagets sjätte titel inom loppet av 16 år. Samtliga gånger tidigare har Tom Brady och tränaren Bill Belichick varit lagets frontfigurer och båda kan nu bli historiska. Brady som förste spelare att vinna sex Super Bowl-titlar och Belichick som förste person att vinna åtta (han har tidigare varit defensiv koordinator i NY Giants).
– Det har varit en dröm som uppfyllts flera gånger för mig. Det krävs hårt jobb för att komma dit (till en Super Bowl-seger), säger Brady.
– Jag tänker inte på någonting annat än att göra mitt bästa mot Eagles, säger 65-årige Belichick.
Fakta

Senaste NFL-mästarna

2017: New England Patriots (34–28 efter förlängning mot Atlanta Falcons).

2016: Denver Broncos (24–10 mot Carolina Panthers).

2015: New England Patriots (28–24 mot Seattle Seahawks).

2014: Seahawks (43–8 mot Broncos).

2013: Baltimore Ravens (34–31 mot San Francisco 49ers).

Fakta

Flest NFL-mästartitlar

13: Green Bay Packers.

9: Chicago Bears.

8: NY Giants, Cleveland Browns.

6: Pittsburgh Steelers.

5: Washington Redskins, San Francisco 49ers, Dallas Comboys, New England Patriots.

(3: Philadelphia Eagles.)

Fotnot: Även inräknat perioden 1920–1966 då Super Bowl-finalen inte fanns.

Fakta

De har flest Super Bowl-ringar

7: Bill Belichick (fem som huvudtränare för New England Patriots, två som defensiv koordinator för NY Giants), Neal Dahlen (två som general manager för Denver Broncos, fem som ledare för San Francisco 49ers).

6: Joe Greene (varav fyra som defensive tackle i Pittsburgh Steelers), Steelers tidigare ordförande Dan Rooney, Steelers nuvarande ägare Art Rooney II, lagets tidigare tränare och ledare Chuck Noll, scouten Bill Nunn samt Patriots och Dallas Cowboys tidigare fystränare Mike Woicik.

5: Tom Brady (samtliga som startande quarterback i Patriots), Charles Haley (två som linebacker i 49ers och tre som defensive end i Cowboys).

Fotnot: Ytterligare 20 ledare av varierande karaktär har fem Super Bowl-titlar.

Läs alla artiklar om: Super Bowl LII
Gå till toppen