Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lomma

Därför revs det gamla huset i Bjärred centrum

Varför köpte Lomma kommun huset om man bara skulle låta det förfalla?
Varför rev man istället för att renovera?
Och vad ska hända med tomten nu?
Frågorna om rivningen av huset på Vikingavägen i Bjärred centrum är många – här är några av svaren.

Nu finns knappt några spår av huset kvar på Vikingavägen.Bild: Astrid Adelgren
Lomma kommun köpte huset på Vikingavägen för flera år sedan, då man tänkte att det hade en strategisk placering i Bjärred centrum.
– Men när vi la planen för ombyggnationen av centrum så bestämde vi oss för att ta bort den här fastigheten, säger kommunstyrelsens ordförande Anders Berngarn (M).
Varför?
– Då hade tekniska förvaltningen redan lämnat in en rivningsansökan till miljö- och bygg. Det fanns ett visst skydd på huset, men det var i så dåligt skicka att man ville riva det. Och man fick rivningslov.
Huset, som nu är helt rivet, började sin bana som bostadshus. När kommunen köpte det hade det stått tomt i flera år, enligt Berngarn. Då fanns planer på att hyra ut det, men när man hittade svartmögel i grunden lades de planerna på is.
För ett år sedan hade kommunen möten med Sundets läkargrupp, som idag huserar på ovanvåningen i centrumhuset. Läkargruppen visade då intresse för att bygga egna lokaler på den nu tomma rivningstomten. Men en viss brist på kommunikation verkar råda.
– De har inte riktigt kommit till skott. Men vi har ingen brådska med tomten. Om inte Sundets läkargrupp är intresserade kanske det finns någon annan som är det, vi har inte stängt några dörrar, säger Berngarn.
På Sundets läkargrupp finns intresset kvar – men man har inte hört nått från kommunen på länge och var därför osäkra på vad som var på gång med tomten.
– Jag hade tänkt skicka ett mejl och höra vad det finns för planer, säger Munira Al-Saadi, verksamhetschef på Sundets läkargrupp.
Rädsla för att grannarnas protester mot rivningen skulle dra ut på tiden, tillsammans med bristen på besked, gjorde att läkargruppen istället byggde om sina nuvarande lokaler. Men en framtida flytt är fortfarande på tapeten.
– Vi har inte bråttom alls utan sitter väldigt fint. Men på sikt hade det varit trevligt med en egen byggnad. Jag får mejla kommunen och se vad vi kan göra, säger Munira Al-Saadi.
Gå till toppen