Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Dennis Edwards tog The Temptations in i samtiden

Med honom i gruppen blev gruppen både psykedelisk och politisk.

The Temptations i mitten av 70-talet, med Dennis Edwards fyra från vänster.Bild: Lennox McLendon
Dennis Edwards, tidigare sångare i soulgruppen The Temptations, har dött i hjärnhinne­inflammation. Han blev 74 år.
Vid Heroes and Legends Awards i Beverly Hills 2015.Bild: John Salangsang
Han värvades till bandet 1968, just som producenten och låtskrivaren Norman Whitfield bestämt sig för att ge bandet en modernare och mer provokativ framtoning. Med Edwards som bandets huvudsakliga sångsolist blev The Temptations pionjärer för psykedelisk soul och funk, präglad inte minst av Edwards röst som var mycket råare än den kickade föregångaren David Ruffins.
Första singel blev "Cloud 9", som också introducerade det socialt medvetna Temptations. Låten tar upp fattigdom och gatuvåld, otänkbara teman i gruppens tidigare repertoar. Det politiska trappades upp på "Ball of confusion (That's what the world is today)" från 1970. Han sjöng också på tids- och stiltypiska "Don't let the Joneses get you down", "Psychedelic shack", "I can't get next to you" och "Papa was a rolling stone" som 1972 markerade slutet på gruppens andra storhetsperiod.
Edwards stannade till 1977 och återvände sporadiskt vid korta perioder under 1980-talet.
Han föddes i Alabama, men växte upp i Detroit där han sjöng gospel i pappas kyrka innan han startade en egen soulgrupp i början av 60-talet. År 1967 knöts han till skivbolaget Motown och gruppen The Contours, som ofta var förband till The Temptations.
Gå till toppen