Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Åsikter

Läsartext: Det är dags att avskaffa landstingen

Akutmottagningen vid Sus i Malmö. Östen Roos menar att det måste finnas bättre lösningar än landstingen om man ska bedriva vård.Bild: Hussein El-alawi
Det går nästan inte en vecka utan rapporter om problem i sjukvården. I mars kunde man i Sydsvenskan läsa att livsviktiga canceroperationer stoppades i Malmö med kort varsel. Orsak: vårdplatsbrist. I december meddelades det att man i Helsingborg tvingas stänga tre av tolv operationssalar. I Malmö och Lund står var tionde operationssal tom varje dag. Orsak: brist på operationssköterskor. Man läser också om människor som sitter en halv dag, ibland längre, på akutmottagningar. Missnöjet bland vårdpersonalen ökar, både när det gäller arbetstider och löner. Jag tror att de flesta människor inser att den nuvarande sjukvårdsorganisationen inte fungerar särskilt bra idag.
Läs mer: Bristen på operationssköterskor förlamar sjukvården
Framför mig har jag valpropaganda från Socialdemokraterna från förra valet. Under ett tjusigt foto av Henrik Fritzon kan jag läsa: ”Vi socialdemokrater vill anställa 2 000 fler i den skånska vården, öppna 300 nya vårdplatser, starta fler vårdcentraler och korta väntetiderna.” Hur har det gått med dessa löften? Man kan konstatera att det inte har hänt någonting. Och det har inte blivit snabbare cancerbehandling, bättre villkor för personalen eller förbättring av förlossningsvården, som man också utlovade.
Varför skall man överhuvudtaget politisera sjukvård och kollektivtrafik? Varför skall stora resurser användas till löner och arvoden till politiker och administratörer, och till lokaler där dessa människor har sina arbetsplatser? Dessa skattemiljarder kunde i stället användas till sjukvård, vårdplatser och vårdpersonal.
Det är dags att förstatliga de stora sjukhusen och låta kommuner ansvara för primärvården.
Tillsätt kompetenta och kunniga chefer på sjukhusen, med fokus på sjukvård. Som också ser till att bemanna sjukhusen med fast personal och gör sjukhusen till attraktiva arbetsplatser. Det är också viktigt att skapa en arbetsmiljö och arbetsförhållanden med arbetstider som gör att folk inte går in i väggen. Och naturligtvis med bra lön som lockar till sig personal och får den att stanna kvar i sjukvården.
Det är också viktigt att vi har en gemensam och likartad sjukvård över hela landet. Idag vägrar vissa landsting att köpa in mycket dyra mediciner, medan vissa tillåter detta. Vaccinering för äldre mot pneumokocker är avgiftsfritt i vissa landsting, men kostar pengar i andra. Så kan det inte vara.
Hur länge skall vi vänta innan sjukvårdens alla problem har fått en lösning? Från landstingspolitiker kommer, enligt min mening i alla fall, inte några seriösa förslag som svar på olika kriser. Det hjälper inte att staten då och då tillför miljarder till landstingen. Det behövs helt andra och radikala åtgärder för att vi i Sverige, ett land som har ett av världens högsta skattetryck, skall få en bra och lättillgänglig sjukvård, värdigt ett utvecklat land.

Östen Roos

Östen Roos är pensionär sedan ett antal år. Största delen av sitt yrkesverksamma liv har han tillbringat på Sveriges Television i Stockholm och Malmö, med olika befattningar på teknikavdelningar, från drifttekniker till sektionschef.
Läs mer: Vi vill ha din åsikt – så här gör du
Gå till toppen