Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Nord & Francke

Emmas och Yanns kyssar har ingenting av den hetta som fanns mellan Eva och Jonas

Maria G Francke ser franska "Skam" som börjar idag.

Eva, Isak och Jonas heter Emma, Lucas och Yann i franska "Skam". Philippine Stindel, Axel Auriant och Léo Daudin spelar rollerna.Bild: France 4
Det är en besynnerlig känsla, att titta på franska Skam. Första klippet kom ut idag och till stor del har manus översatts i princip ordagrant: montaget i inledningen där Jonas läser upp sin uppsats för Eva, gnabbet mellan dem och Isak om vad de fått betyg på sina inlämningsuppgifter. Killarna går iväg och Eva är kvar på skolgården, ensam.
Det vill säga här heter rollfigurerna Emma, Yann (Jonas) och Lucas (Isak). Och: de ser lite gamla ut, om man jämför med norska förlagan. Skådespelarna som ska spela de franska motsvarigheterna till William och Penetrator-Chris ser dessutom ut som minst 23 och här känner jag att det kan bli problem med autenticiteten.
Tre avgörande skillnader jämfört med originalet:
1. Yann är svart. En inte bara vettig utan glädjande rollbesättning – Norge och Frankrike ser inte likadant ut och att skruva på representationen var egentligen ett måste om serien ska vara trovärdig.
2. Musikläggningen är annorlunda. Rimligt är ju att produktionen vill ha in en del fransk musik här, till exempel. Men som en vink till Norge avslutas klippet med Don't kill my vibe med norska popstjärnan Sigrid.
3. Kassa kyssar. Nu finns det ju bara drygt fyra minuter att gå på men något som Skam varit bra på är att skildra den tonåriga lusten. Emmas och Yanns kyssar har ingenting av den hetta som fanns mellan Eva och Jonas.
NRK har sålt Skam till flera länder och Frankrike är först ut. Man kan fråga sig: varför ska vi se den franska versionen? Svaret är: av nyfikenhet. Egentligen inget annat. Kommer jag att titta? Absolut!
Nord & Francke på Instagram!
Här finns vi på Facebook!
Vår podd är här!
Mejla oss!
Gå till toppen