Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Forskartrio belönas för cancerbehandling

Tre forskare belönas för sitt arbete med att minska dödligheten för patienter som drabbats av den ovanliga blodcancersjukdomen promyelocystisk leukemi. Arkivbild.Bild: Isabell Höjman/TT
Tre forskare får Sjöbergpriset för sina insatser i kampen mot blodcancersjukdomen akut promyelocystisk leukemi. Hugues de Thé, Zhu Chen och Anne Dejan delar tillsammans på prissumman om en miljon dollar, skriver Dagens Nyheter.
Den ovanliga cancerformen var ytterst dödlig när den upptäcktes på 1950-talet. Genom cellgiftsbehandling lyckades man få ner dödligheten, men i slutet av 1980-talet var det fortfarande bara knappt var fjärde patient som överlevde i mer än två år.
Tack vare en kartläggning av promyelocystisk leukemi har de tre prisbelönta forskarna tillsammans stått för avgörande framsteg som lett fram till en behandlingsform där nio av tio patienter överlever. I dag behandlas de drabbade genom en kombination av A-vitaminpreparat och arsenik.
För två år sedan donerade affärsmannen Bengt Sjöberg två miljarder kronor till forskning om cancer, hälsa och miljö via den nybildade Sjöbergsstiftelsen. Sjöberg var själv sjuk i cancer och avled i januari förra året. Sjöbergpriset delas sedan förra året ut tillsammans med Kungliga vetenskapsakademien.
Gå till toppen