Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Ishockey

OS-platsen får ett helt folk att synas

Trots knappa förutsättningar tog han sig först till NHL – och sedan till OS. Djurgårdsstjärnan René Bourque har gjort ett helt folk och sin egen hembygd stolta över sin plats i Kanadas OS-lag. – Det är inte många med indianrötter som får den här chansen. Det betyder mycket för dem, säger 36-åringen.

René Bourque.Bild: Claudio Bresciani/TT
René Bourque tillhör folkgruppen métiser som tillsammans med indianer och inuiter räknas till Kanadas ursprungsbefolkning.
Métiserna är en blandning av européer och indianer.
Först efter ett utslag av högsta domstolen i Kanada 2016 erkändes de fullt ut.
Bourque, 36, kommer från det lilla samhället Lac La Biche, drygt 20 mil nordöst om Edmonton i Alberta i västra Kanada.
Där finns bara drygt 2 000 innevånare och trots att förutsättningarna inte har varit de bästa nådde han hela vägen till NHL trots att han aldrig blev draftad. Det blev 725 matcher under tolv säsonger.
Sedan många år har han jobbat för att barnen hemma i Lac La Biche ska få de förutsättningar som han själv saknade.
Djurgårdsforwarden har skänkt runt 100 hockeyutrustningar, arrangerat gratis hockeyskolor och hjälpt till att dra in pengar till en ny, fin ishall med två rinkar och gym i sin hemort.
– Jag är ju från en liten ort där det inte finns så mycket pengar och hockey är ju en dyr sport. Det är runt 100 ungar som spelar hockey där, så jag har hjälpt dem så att de håller sig undan problem, säger han till TT.
– Jag växte själv upp i en stor familj och det fanns inte så mycket pengar, men jag hade alltid möjligheten att spela på utomhusrinkar och sjöis och vi var många kompisar som spelade tillsammans. Det fanns inte jättemycket att göra där, det var hockey eller baseboll, jakt och fiske, säger Bourque, som lämnade hemorten som 17-åring men åker dit ett par veckor varje sommar.
Efter tolv NHL-säsonger var han sugen på att förverkliga sin OS-dröm. Han tog själv tag i saken och ringde Kanadas general manager, den förre stormålvakten Sean Burke.
– Jag var nyfiken på vad som gällde och om jag hade chansen. Jag fick inga garantier, men att jag skulle ha en bra chans om jag hittade ett lag och presterade bra. Så jag hade lyckan att hamna här, säger Bourque som är Djurgårdens bäste målskytt med 13 mål och totalt 21 poäng på 33 matcher.
Bourque har inte spelat på nästan tre veckor efter att ha drabbats av ljumskproblem, men tror och hoppas att det ska lösa sig. I helgen åkte han till Kanadas läger i Riga, men stod över landskampen mot Lettland. Kanada spelar två matcher till före OS, genrepet blir mot Sverige i Sydkorea den 12 februari.
René Bourque har aldrig vunnit Stanley Cup och ett OS-guld skulle betyda mycket.
– Stanley Cup har alltid varit etta på min lista, men jag har aldrig nått final. OS finns med där uppe och skulle jag ta ett guld vore det ett perfekt sätt att avrunda karriären på, säger Bourque som dock öppnar för att fortsätta en säsong till.
Han föräldrar, Barbara och Gary och hans fru Jana kommer alla till Pyeongchang.
Han känner även stödet från folk hemma i Lac La Biche, där hans föräldrar fortfarande bor.
– Jag har fortfarande en nära relation till dem där hemma och de är väldigt glada över att jag kom med till OS. De kommer säkert att kolla på tv, åtminstone de som är mest intresserade. Matcherna går ju mitt i natten.
Fakta

Kanadas ursprungsbefolkning

Av Kanadas 36,8 miljoner invånare räknas cirka 1,4 miljoner tillhöra ursprungsbefolkningen. Den består av métiser, indianer och inuiter. Ungefär 450000 av dessa är métiser. Den största gruppen finns i Alberta, långt västerut i Kanada, men de första föddes i östra delen av landet på 1600-talet.

De härstammar från europeiska manliga nybyggare som slog sig ned och bildade familj med kvinnor av indianhärkomst.

René Bourque är inte den förste métisen som spelar OS-hockey för Kanada, det finns fler – bland annat Theo Fleury, som var med i OS både 1998 och 2002.

I Kanadas damlag är backen Brigette Lacquette historisk som den första spelaren med indianrötter som tagits ut till OS. Hon är också métis.

Källor: firstpeoplesofcanada.com, thecanadianencyclopedia.ca, Förenta nationerna, cbc.ca.

Fakta

René Bourque

Född: 10 december 1981 i Lac La Biche, Alberta.

Familj: hustrun Jana Flatt, barnen Ayla och Bennett.

Klubb: Djurgården.

NHL-klubbar: Chicago (2005–08), Calgary (08–12), Montreal (12–14), Anaheim (14–15), Columbus (15–16), Colorado (16–17).

Landslagsmeriter: Spelade VM för Kanada 2010.

Läs alla artiklar om: Vinter-OS 2018: Ishockey
Gå till toppen