Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Rektorn lämnar Universitetshuset

Kungshuset i Lundagård rustas upp för universitetsledningen. Det vita Universitetshuset blir besökscentrum.

Här i Kungshuset ska Universitetets ledning sitta i framtiden.Bild: Tom Wall
Nu har rektorn bestämt sig. I ett blogginlägg meddelade han på måndagseftermiddagen att den omdiskuterade rockaden blir av. Efter fuktsanering ska det vita Universitetshuset bli besökscentrum och Universitetets ansikte utåt.
Därmed blir det inget universitetsmuseum och besökscentrum i universitetets äldsta byggnad, Kungshuset, som började byggas 1578 och stod färdigt 1584. I stället ska universitetsledningen flytta in där efter den ännu inte inledda renoveringen som nu måste planeras om.
Kungshuset har stått i stort sett oanvänt sedan Filosofiska institutionen 2014 flyttade till nya lokaler i Lux. Tanken har länge varit att Kungshuset ska byggas om till ett besökscentrum. Detaljerade planer har tagits fram och presenterats.
Under resans gång har det dock blivit klart att det vita Universitetshuset från 1882 behöver tömmas för fuktsanering. Anställda som har sin arbetsplats där har under en längre tid upplevt problem, även rektorn själv.
Läs mer: Mögel och fukt tömmer Universitetshuset
När möjliga evakueringslokaler började diskuteras dök tanken om Kungshuset upp. Lokalerna där skulle efter en renovering bli mer ändamålsenliga för de verksamheter som nu finns i Universitetshuset, medan det kända vita huset skulle passa bra som Universitetets ansikte utåt.
De olika alternativen granskades på en workshop den 19 januari, berättar rektorsråd Torun Forslid.
– Vi fick ett väldigt bra underlag, gick igenom besökscentrets olika funktioner och alla för- och nackdelar för alternativen.
Universitetshuset blir besökscentrum och får ett universitetsmuseum.Bild: Tom Wall
Det mesta blir bättre om man placerar besökscentret i Universitetshuset, kom man fram till. Dessutom är det många besökare som redan nu tar sig in i det stora vita huset för att leta efter information, berättar Torun Forslid.
– Det är trångt i Kungshuset, infodisken och butiken får bättre ytor och möjligheter i Universitetshuset.
Utställningarna om Universitetets nuvarande verksamhet och historia efter 1880-talet, då Universitetshuset byggdes, får lika bra plats i Universitetshuset som de kunde ha fått i Kungshuset, säger hon.
– När det gäller den tidiga universitetshistorien förlorar man lite av autenticiteten. Men båda husen är viktiga symboler för Lunds universitet och båda husen måste vara tillgängliga för allmänheten.
I Kungshuset kan det enligt Torun Forslid bli en utställning om husets historia och tidigare invånare, däribland Peder Winstrup.
Tidtabellen för hela projektet är ännu okänd, och det hela kräver också godkännande av husets ägare, Statens fastighetsverk. Dessutom saknas ännu beslut om var rektorn och andra anställda som har sin arbetsplats i Universitetshuset kan sitta under renoveringen.
Troligen kommer fuktsaneringen av Universitetshuset att samordnas med renoveringen av de två husen, säger Torun Forslid.
– Vi kan varken sitta i Kungshuset eller Universitetshuset under denna process, med eventuellt undantag för någon korridor som vi kan behålla. Vi hade möte med personalen i dag, men vi kunde ännu inte ge dem någon tidsplan.
Här i Universitetshuset ska besökarna få se Universitetets bästa sida.Bild: Tom Wall
Läs alla artiklar om: Universitetets flyttkarusell
Gå till toppen