Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

S kastar sig över M om turordning

En moderat avsiktsförklaring om att skruva i turordningsreglerna i lagen om anställningsskydd vid en valseger har fått ministrar och LO på krigsstigen. Låg debattnivå, kontrar Moderaterna. Det handlar inte om avskaffa sist in – först ut.

Elisabeth Svantesson (M) ekonomisk-politiska talesperson. Arkivbild.
– Även om jag skulle snälltolka Moderaterna är det som att införa en amerikansk arbetsmarknadsmodell, säger Karl-Petter Thorwaldsson, LO:s ordförande.
Han väljer att tolka M som att turordningsreglerna ska bort.
Statsministern och S-ledaren Stefan Löfven talar om "en rejäl högersväng". Om det var så att parterna hade bett om en översyn av las-reglerna hade det varit en sak, att som M vilja förändra balansen mellan fack och arbetsgivare är en annan sak, hävdar han.
– Det kommer att bli hård kamp, säger Löfven.
På Moderaternas stämma i höstas slog ombuden fast att kompetens ska få väga tyngre i turordningsreglerna i lagen om anställningsskydd än vad det gör i dag när folk behöver sägas upp, om M får bestämma.
I en artikel i Dagens industri häromdagen svarade partiets ekonomisk politiske talesperson Elisabeth Svantesson ja på frågan om Alliansen, vid en valseger i höst, kommer att ändra lagen om anställningsskydd.
Men enligt Moderaterna har hennes svar övertolkats och vantolkats av S-ministrar och LO.
"Det är inte sant att Moderaterna vill avskaffa turordningsreglerna, vi vill att kompetensen väger tyngre i turordningen. Det här är en mycket låg debattnivå", skriver Svantesson i en kommentar till TT.
Gå till toppen