Ishockey

Boork: "Vi har ett karaktärsstarkt lag"

Damkronornas genrep gav olika svar. Men det var främst en detalj som förbundskapten Leif Boork lyfte fram. – Vi har ett karaktärsstarkt lag och det är en av våra styrkor, sade han efter straffsegern med 2–1 mot OAR.

Målvakten Sara Grahn var säker när Damkronorna vann OS-genrepet mot OAR.Bild: Jonas Ekströmer/TT
Sverige första träningsmatch i Sydkorea, 3–1-segern mot Korea (Nord- och Sydkoreas gemensamma OS-lag), bjöd på storpublik, härlig inramning och hejarklackar.
Genrepet i Seonhak-hallen var något annat.
Till och med raka motsatsen.
Drygt 30 personer – varav en scouttrio från Schweiz – hade tagit sig till Incheon utanför Sydkoreas huvudstad Seoul för att se Sveriges möte med OAR (Olympiska aktiva från Ryssland).
I stället var det Leif Boorks stämma som hördes mest och oftast. Förbundskaptenen var inte helt nöjd med delar av spelet i inledningen av andra perioden och skrek ut tydliga direktiv som "upp med laget", "visa er forwards" och "ta hand om pucken".
– Då var jag lite bestämd. När vi fick pucken slog vi bort förstapasset och då fick de (OAR) press igen och vi hamnade fel i positioner i försvarsspelet, och då blir det en negativ boll som rullar. Det var det jag försökte bryta, och det blev väl lite bättre, sade han.
Bättre blev det.
25 sekunder in i tredje kvitterade Emmy Alasalmi till 1–1
Efter den mållösa förlängningen visade Maja Nylén-Persson, Lisa Johansson och Sara Hjalmarsson – tillsammans med målvakten Sara Grahn – kyla i straffläggningen och såg till att Sverige vann med 2–1.
Anledningen är enkel, enligt Boork.
Lagets karaktär.
– Det som kommer vara det viktigaste i OS är det mentala. Därför att den mentala faktorn är kopplad till vad man gör och vad man vågar göra, sade han.
– Vi föll på det i Sotji, men karaktären i det här laget är bättre.
TT: Hur har ni jobbat på det här?
– Det har skett genom att ställa krav, tala om när det är dåligt, tala om när det är bra. Man måste våga vara bestämd, att sätta krav på dem när det inte är bra.
Sarah Grahn:
– Vi är starka som grupp. Vi kan koppla av och koppla på tillsammans, det är en stor styrka att man kan göra det. Vi är ett riktigt bra gäng och har kul tillsammans varje dag.
– Alla litar på varandra. Vi har högt i tak och alla kan säga vad vi tycker. Det är en styrka.
Lisa Johansson:
– Vi har åkte på torsk i många kvartsfinaler och har fått lära oss att jobba mycket mentalt. Att lära oss att lita på varandra på planen och prata mycket med varandra om det mentala utanför så att man lär sig att tänka rätt ute på banan, sade hon.
Fakta

Sveriges spelschema

Träningsmatcher:

3–1 mot Korea i Incheon.

2–1, efter straffar, mot OAR (Ryssland) i Incheon.

OS-matcher:

Japan på lördag klockan 8.40.

Korea den 12 februari klockan 15.10.

Schweiz den 14 februari klockan 06.10.

Sverige spelar i grupp B tillsammans med Schweiz, Japan och Korea. USA, Kanada, Finland och OAR (Ryssland) möts i grupp A.

Ettan och tvåan från grupp A går direkt till semifinal. Trean och fyran spelar kvartsfinal, där de möter ettan och tvåan från grupp B.

Eventuellt slutspel:

Kvartsfinal spelas den 17 februari, semifinal den 19 februari, bronsmatch den 21 februari och final den 22 februari.

Läs alla artiklar om: Vinter-OS 2018: Ishockey
Gå till toppen