Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sydsvenska industri- och handelskammaren

Börsnedgången oroar inte näringslivet

Stockholmsbörsen är högt värderad och kursnedgången är väntad. Det menar Sydsvenska industri- och handelskammarens vd, Stephan Müchler, som inte tror att det skånska näringslivet påverkas nämnvärt av börsturbulensen.

Stephan Müchler är vd för Sydsvenska industri- och handelskammaren.
– Som jag ser det handlar det här om en väntad sättning på en börs som har gått upp under en lång tid. Aktierna är högt värderade, vilket många är medvetna om. Samtidigt har alternativa ränteplaceringar gett så pass lite betalt att investerare ändå har stannat kvar vid sina aktieplaceringar, säger Stephan Müchler.
Han tycker inte att det finns några paralleller till den breda börsnedgången 2008-2009 då banksystemet slutade att fungera.
– Idag har vi bra fundamenta; inköpsindex i Sverige och runt om i övriga världen visar positiva siffror med fortsatt högkonjunktur och tillväxt.
När vi ska vi då börja bli oroliga för att börsturbulensen även drabbar näringslivet?
– Om nedgången blir långvarig, vilket jag som sagt inte tror, så kan man börja fundera över konsekvenser. Men min uppfattning är att vi har en lång väg dit.
På vilket sätt skulle företagen drabbas vid en situation med långvarig börsnedgång?
– Då blir man försiktig, fullföljer inte planerade investeringar och beställningar. Man ställer sig helt enkelt på bromsen. Men återigen, det är inget som pekar åt det hållet.
Vi ska inte måla fan på väggen
Vilka näringslivssektorer är mest sårbara i en situation med realt negativa faktorer som trycker ned börsen under en längre tid?
– Det är lite svårt att säga. Men om vi tar erfarenheterna från 2008-2009 så drabbas troligen stora investeringar inom industri och bygg rätt så snabbt, medan både läkemedel och livsmedel i regel klarar sig bra.
Skulle det skånska näringslivet i ett sådant avseende få en lika stor släng av sleven som övriga delar av landet?
– Jag tror faktiskt inte det. Skåne är delat där den sydvästra delen har starkt fokus på tjänstenäringen, även om vi i den norra delen har en lite större produktion. Då tror jag att Småland skulle få det tuffare med all den produktion som finns i länet.
Hur pass besvärande blir det för näringslivet om en eventuellt ihållande börsnedgång paras med stigande räntor?
– Det beror på hur fort en sådan utveckling skulle gå. Generellt sett är det i min uppfattning bara nyttigt om pengar får kosta litegrann, enkelt uttryckt. Det är inte nyttigt att pengar mer eller mindre är gratis, för då genomförs investeringsprojekt som kanske inte borde genomföras.
Läs alla artiklar om: Börsraset
Gå till toppen