Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Staffanstorp

Centerpartiet i Staffanstorp riskerar att bli utan partistöd

Centerpartiet missade att skicka in en redovisning i tid förra året. Därför riskerar partiet att bli helt utan kommunalt partistöd under självaste valåret. Men än är saken inte avgjord.

Yvonne Nilsson är ordförande för Centerpartiet i Staffanstorp.Bild: Centerpartiet
Trots att Centern missade att skicka in redovisningen om tidigare utbetalat partistöd i tid förra året, är sista ordet ännu inte sagt. Nu ska jurister från SKL, Sveriges Kommuner och Landsting, titta på om Centerpartiet trots det kan få sitt kommunala partistöd utbetalt, berättar Christian Sonesson (M), kommunstyrelsens ordförande i Staffanstorp.
Det juristerna ska ta ställning till är om det skulle strida mot kommunfullmäktiges riktlinjer att betala ut hela eller delar av partistödet – trots att redovisningen inte kom in i tid.
– Det finns en mänsklig faktor i detta också. Det är kanske inte rimligt att de blir helt utan, säger Christian Sonesson.
Totalt är det närmare 38000 kronor som Centern riskerar att bli utan.
Att redovisningen inte kom in när den skulle säger Yvonne Nilsson, Centerpartiets ordförande i Staffanstorp, beror på "olyckliga omständigheter".
– Vi kommer att genomföra valrörelsen ändå, men vi kommer att spara in på det som inte känns alldeles nödvändigt om vi inte får pengarna.
Vad som i så fall ska sparas in på är ännu för tidigt att säga.
– Vi hoppas fortfarande att vi får pengarna ju.
På nästa fullmäktige ska saken avgöras. Oppositionsrådet Pierre Sjöström (S) menar att det kan finnas anledning att se över reglerna för utbetalning av partistöd.
– Jag tycker att de här reglerna är väldigt hårda, men även om de ändras så gäller de ju inte retroaktivt.
Enligt kommunstyrelsens förslag ska samtliga andra partier som sitter i kommunfullmäktige få sitt partistöd utbetalt.
Fakta

Det kommunala partistödet i Staffanstorp 2018

Partistödet är beräknat så att varje parti ska få ett grundstöd på 15 015 kronor, samt 11 375 kronor per mandat i fullmäktige.

Gå till toppen