Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Danmarks regering föreslår burkaförbud

Danmarks regering föreslår förbud mot att bära burka och andra plagg som täcker ansiktet. Att täcka ansiktet i det offentliga rummet är inte förenligt med danska värderingar, anser justitieminister Søren Pape Poulsen.

Danmark kan komma att införa förbud mot burka, niqab och andra täckande plagg.Bild: Boris Roessler/AP/TT
Förbudet gäller alla som täcker ansiktet, oavsett om det är med burka eller rånarluva, förklarar Søren Pape Poulsen, Konservative, vid en pressträff.
Enligt förslaget som nu går ut på remiss ska den som döljer ansiktet kunna beläggas med böter på 1 000 danska kronor. Upprepade överträdelser mot maskeringsförbudet kommer att kunna straffas med böter upp till 10 000 kronor. Däremot har ett tidigare kritiserat förslag om tre månaders fängelse som påföljd strukits.
Regeringen hoppas kunna lägga ett förslag till folketinget under våren så att lagen kan träda i kraft senare i år. Søren Pape Poulsen erkänner att det kan bli svåra gränsfall, och väntar sig därför att lagförslaget kommer att justeras efter remissrundan.
Förslaget handlar i hög grad om att markera vilka värderingar som en majoritet i folketinget vill ska gälla i det danska samhället, framhåller han.
– För mig är det viktigt att vi har några värderingar som vi står för i det här samhället.
– Jag tycker det vore mycket märkligt om någon av er stod med burka eller rånarluva på när ni talar med mig, säger han till journalisterna på pressträffen.
Samtidigt slår han fast att polisen ska visa hänsyn, när förbudet tillämpas.
– Jag vill inte se någon polis som river burkan av kvinnor på gatan, säger han och förklarar att burkan kan tas av i lugn och ro på polisstationen eller i hemmet.
Vissa undantag från maskeringsförbudet görs. Det ska bli tillåtet att täcka ansiktet, om det görs i gott syfte, till exempel att skydda ansiktet med en halsduk om det är kallt. Det kommer också att fortsatt vara tillåtet att klä sig i tomtemask till jul.
Fakta

Slöjförbud i Europa

Slöjor som täcker ansiktet har varit ett hett debattämne runt om i Europa de senaste åren.

Frankrike var 2011 det första landet i Europa att förbjuda heltäckande slöja på offentliga platser.

I Belgien är det sedan 2011 förbjudet för personer att på offentliga platser skyla ansiktet på ett sätt som gör dem oidentifierbara.

I Tyskland måste statstjänstemän, bland annat domare och militärer, visa ansiktet. Alla människor kan också tvingas ta av sig slöjan eller andra plagg som skyler ansiktet, så att deras identitet ska kunna kontrolleras.

Sedan 1975 är det i Italien olagligt att täcka ansiktet på offentliga platser. Försök att använda lagen för att uttryckligen förbjuda burka och niqab har systematiskt avfärdats i domstol. Två regioner som styrs av invandrarfientliga Lega Nord, Lombardiet och Veneto, har förbjudit burka och niqab på sjukhus och offentliga platser.

Spaniens högsta domstol upphävde 2013 ett regionalt katalanskt förbud mot heltäckande slöja på offentlig plats som hade beslutats tre år tidigare.

Bulgarien införde 2016 en lag som förbjuder kläder som helt eller delvis täcker ansiktet.

Gå till toppen