Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Läsartext: Det är inte politikernas sak om jag bär skyddsväst

Skyddsvästar i en butikslokal i Köpenhamn.Bild: FRITZ SCHIBLI
Socialdemokraterna i Malmö kommun har lagt fram ett förslag om förbud mot skyddsvästar. I sin motiveringen säger kommunalrådet Andreas Schönström (S) att skyddet leder till en eskalering av våldet. Om en kriminell person fruktar för sitt liv är det inte en skottsäker väst som ska på utan då bör den personen vända sig till polisen för att få skydd, anser kommunalrådet, och kräver att det ska vara förbjudet i hela Sverige med skyddsväst.
Läs mer: Inga fler skottsäkra västar på civila – S i Malmö vill införa förbud
Om hela socialdemokratin delar dessa åsikter så är det riktigt illa med kontakten med verkligheten i detta parti. För det första så tar medlemmarna i de kriminella gängen knappast kontakt med polisen för att få skydd, polisen i Malmö är ju inte ens kapabla att skydda sin egen polisstation.
För det andra stoppar man inte våldet genom att förbjuda skyddsvästar, dessa går att smuggla in i landet precis som alla vapen.
För övrigt är bärandet av skyddsväst en personlig angelägenhet som politikerna inte ska lägga sig i. Om jag som medborgare i Malmö känner mig otrygg och väljer att köpa mig en skyddsväst så är det min ensak. Så som Malmö ser ut idag borde kommunen subventionera skyddsvästar till de medborgare som känner sig tryggare med en sådan. Hade vaktmästaren som blev skjuten haft tillgång till en skyddsväst kanske han hade klarat sig bättre. Sedan gör skyddsvästen att skadorna blir mindre och därmed minskar sjukvårdskostnaderna.

Thorsten Bodekull

Bekymrad Malmöbo
Läs mer: Vi vill ha din åsikt – så här gör du
Läs alla artiklar om: Förslag om förbud mot skyddsvästar
Gå till toppen