Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sport

Fyra medaljer i sikte för Shiffrin

Satsningen på fartgrenarna har tagit dyrbar tid från slalomträningen. Men det har Mikaela Shiffrin haft råd med. Den amerikanska alpinstjärnan siktar högt i Pyeongchang, även om drömmen om fem guldmedaljer kanske får vänta.

Mikaela Shiffrin, här från störtloppet i Cortina där hon blev trea, har den här säsongen lagt till fartgrenarna på sin repertoar. Arkivbild.Bild: Domenico Stinellis/AP
Resultatet i vinterns slalompremiär i Levi kom kanske som en liten chock för många. Kom Mikaela Shiffrin verkligen bara tvåa?
Förvåningen var förståelig i så fall. Av den unga amerikanskans 59 pallplatser i världscupen hittills har hela 41 varit segrar, så att hon missar en seger utan att köra ur hör inte till vanligheterna. Kanske, spekulerade Mikaela Shiffrin själv, berodde ”förlusten” på att hon tappat så mycket träningstid i slalom på grund av satsningen på fartgrenarna.
– Det är verkligen tufft. Jag blir av med kanske hälften av slalomträningen, sade hon till bland annat TT efter tävlingen.
– Jag brukade träna 20–30 dagar slalom över sommaren, nu hade jag kanske 10 dagar eller mindre. Så att tävla mot tjejer som bara tränar slalom eller kanske bara slalom och storslalom, det är helt klart en tuff uppgift.
Mikaela Shiffrin slog igenom i världscupen redan som 16-åring, med en tredjeplats i slalom i december 2011. Ett år senare, i Åre, kom första segern. Det var för övrigt också första gången som Frida Hansdotter kom tvåa efter Shiffrin. Men långt ifrån den sista.
Redan från början har Mikaela Shiffrin, som fyller 23 i mars, dock siktat på mer än bara slalomen. Hon är sedan några år ett toppnamn även i storslalom och till den här säsongen kände hon sig till slut redo för en rejäl fartsatsning. Det har resulterat i en störtloppsseger och två tredjeplatser hittills. Och en förkrossande ledning i den totala världscupen, där hon redan har nästan dubbelt så många poäng som tvåan, schweiziska teknikspecialisten Wendy Holdener.
I ärlighetens namn tycks fartsatsningen inte heller ha påverkat slalomen nämnvärt. Shiffrin har vunnit fem av säsongens sju slalomtävlingar och haft en segermarginal på 89 hundradelar som minst. Som jämförelse har slovakiskan Petra Vlhova, som vunnit de båda andra tävlingarna, haft en ynka tiondel till godo på tvåan vid båda sina segrar.
– Om du hade en bra dag och inte kan hitta de där sekunderna någonstans, då är det helt klart illa, säger Wendy Holdener till TT.
– Fast om du vet att du har saker att förbättra, då är det mer okej, för då går det att köra in mycket tid. Men visst, Shiffrin har ju dominerat. Sedan är det Petra, Frida och jag som väl är de starkaste konkurrenterna efter henne.
Ibland visar sig superstjärnan visserligen från sin lite mer mänskliga sida. I Lenzerheide, sista slalomen före OS, var amerikanskan bara några meter från ännu en seger när hon körde ur.
Men trots missen är Mikaela Shiffrin skyhög favorit till slalomguldet och en av guldkandidaterna i storslalom. En start i super-G låter visserligen tveksam. Men också i kombinationen finns stora möjligheter och ställer Shiffrin upp även i störtloppet så…
– Om jag tävlar i fyra grenar är det för att jag tror att jag har en medaljchans i fyra grenar, säger Shiffrin enligt AFP.
– Men fem medaljer är nog att ta i lite för mycket. Även om jag har sagt att jag vill ha fem guldmedaljer och allt det där.
Fakta

Mikaela Shiffrin

Namn: Mikaela Pauline Shiffrin.

Född: den 13 mars 1995 i Vail, Colorado, USA.

Klubb: Ski and snowboard club Vail.

Världscupdebut: den 11 mars 2011 i Spindleruv Mlyn, Tjeckien (storslalom).

Främsta meriter: OS-guld i slalom 2014, VM-guld i slalom 2013, 2015 och 2017, VM-silver i storslalom 2017.

Vann den totala världscupen 2017, samt slalomcupen 2013, 2014, 2015 och 2017.

Totalt 128 världscupstarter, varav 41 segrar (30 slalom, 6 storslalom, 1 störtlopp, 1 kombination och 3 i parallell) och ytterligare 18 pallplatser.

Källa: Fis-ski.com, usskiteam.com med flera.

Fakta

Slalomtoppen

Topp tre samt bästa svenska i vinterns slalomtävlingar i världscupen:

Levi: Petra Vlhova – Mikaela Shiffrin – Wendy Holdener. (Frida Hansdotter fyra).

Killington: Shiffrin – Vlhova – Bernadette Schild. (Hansdotter femma).

Lienz: Shiffrin – Holdener – Hansdotter.

Zagreb: Shiffrin – Holdener – Hansdotter.

Kranjska Gora: Shiffrin – Hansdotter – Holdener.

Flachau: Shiffrin – Schild – Hansdotter.

Lenzerheide: Vlhova – Hansdotter – Holdener. (Shiffrin körde ur).

Parallelltävlingar:

Courchevel: Shiffrin – Vlhova – Irene Curtoni. (Hansdotter tia)

Oslo: Shiffrin – Holdener – Melanie Meiilard. (Hansdotter fyra).

Stockholm: Nina Haver-Loeseth – Holdener – Vlhova. (Hansdotter fyra, Shiffrin ej med).

Gå till toppen