Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Åsikter

Läsartext: Jag har haft gratis tak över huvudet i fyrtio år

Den kategori boende som har fått betala mest är de som bott och bor i hyreslägenheter, skriver Lars-Göran Ahlström.Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT
Svar på Siv Key Nilsons debattartikel i Sydsvenskan den 24 januari med rubriken ”Sluta brandskatta fastighetsägarna”.
Läs mer: Sluta brandskatta fastighetsägarna
”Sluta brandskatta fastighetsägarna” skriver Siv Key Nilson i sin insändare. Uppmaningen är riktad till Sveriges finansminister, och anledningen är att Siv anser att villaägarna är orättvist behandlade (brandskattade) och därför ska ha ytterligare skattelättnader.
Att boendekostnaderna drabbar de olika upplåtelseformerna på olika sätt är väl känt, men att det är fastighetsägarna som är orättvist behandlade är en myt. De som betalar mest för sitt boende är de som har minst, hyresgästerna. De har ofta inte möjlighet att köpa en villa eller en bostadsrätt på den bostadsmarknad som är öppen för alla med eget kapital och goda kontakter.
Själv har jag bott i 40 år i olika bostadsrätter och egna hem på olika platser i landet, och jag kan i dag konstatera att jag bott gratis. De reavinster jag gjort när jag sålt mina bostäder har (efter inbetald reavinstskatt) täckt alla mina kapital- och driftskostnader. Detta gäller för det stora flertalet av de som köpt sina bostäder och sedan sålt dem.
Under arton år har jag bott i hyresrätter på olika håll i landet. Dock inte gratis, tvärtom. Det har hela tiden blivit dyrare, och inte har jag fått några bidrag eller reavinster. Det har däremot fastighetsägarna som hyrt ut lägenheterna till mig. Den kategori boende som har fått betala mest är de som bott och bor i hyreslägenheter. De drabbas hårdast av den stora bristen på bostäder, och de behöver verkligen stöd från regeringen för att kunna bo i goda bostäder till rimliga kostnader.
Merparten av bostäderna i Sverige är i dag bostadsrätter eller egna hem. Alla dessa bostäder säljs och köps fritt på bostadsmarknaden, och det finns många som äger flera bostadsrätter och egna hem, trots att de bara bor i en av dessa bostäder. Dessa spekulationsköp ger bättre avkastning på det egna kapitalet än vad bankerna och börsen ger. Men allt är fullt lagligt. Så har det gått med den stolta devisen om att ”bostaden ska vara en social rättighet och inte en handelsvara”.

Lars-Göran Ahlström

Läs mer: Vi vill ha din åsikt – så här gör du
Gå till toppen