Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Katrin Stjernfeldt Jammeh (S): Stoppa den skattebetalda alkoholen

Efter HD och Sydsvenskans avslöjanden: Malmö stads tyngsta politiker uppmanar alla kommunala bolag att stoppa det skattebetalda alkoholdrickandet.

HD och Sydsvenskan har de senaste veckorna avslöjat ett omfattande alkoholdrickande på kommunägda bolags utlandsresor.Bild: Marcus Ericsson/TT
De senaste veckorna har HD och Sydsvenskan granskat utlandsresor som Malmö stads olika kommunbolag har gjort de senaste åren.
Läs mer: Alkohol från lunch till midnatt när Malmös kommunbolag gör utlandsresor
Vi har följt spåren som bolagstopparnas kvitton har lämnat efter sig. Det har handlat om lyxhotell, flakvis med öl, helrör med sprit och alkoholkonsumtion från lunch till midnatt. Allt betalat av Malmöborna och skåningarna.
I höstas klubbade kommunfullmäktige en ny alkoholpolicy som förbjuder all alkohol vid intern representation – undantaget vid pensionsavtackningar och vid utdelning av minnesgåvor.
Läs mer: Alkohol en självklarhet när Malmö stad bjuder på krogen – nu ska det stoppas
Torrläggningspolicyn gäller alla anställda vid Malmö stad och kommunens helägda bolag, till exempel MKB (Malmös kommunala bostadsbolag).
Sydvattens ledning beställde in ouzo för bolagets pengar under en resa till Thessaloniki.
Men Malmö stad är också delägare i flera bolag och kommunförbund.
VA Syd är ett exempel. Under en resa till Barcelona drack ledningen bland annat öl och vin på flyget och konjak till lunch.
Malmö Opera är ett annat exempel. I Köpenhamn beställde ledningen, 16 personer, in 21 starköl, 17 snapsar och ytterligare en literflaska snaps.
Sydvattens ledning beställde bland annat in sju gin och tonic, sex glas grappa och tre flaskor vin en kväll under vattenkonferensen i Berlin.
I söndags berättade HD och Sydsvenskan om Sydvattens utlandsresor. Bolaget förser 900 000 skåningar med kranvatten. Bolagets intäkter kommer från skåningar som dricker vatten eller duschar. På Sydvattens utlandsresor har alkohol varit ett stående inslag. Under en Berlinresa beställde fyra Sydvattenrepresentanter till exempel in 21 starköl den första dagen.
Läs mer: Alicanteresa med vingårdsbesök kostade halv miljon – toppolitikers fru följde med
Nu uppmanar Malmös kommunstyrelseordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) alla delägda bolag och kommunförbund att också stoppa det skattebetalda alkoholdrickandet.
– Efter att ha läst Sydsvenskan tycker jag att det är uppenbart att det här behövs, även i de delägda bolagen, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh.
Hur reagerar du på det du har läst i Sydsvenskan?
– Jag beklagar att det här verkar behövas. För mig är det viktigt med strama riktlinjer. Det handlar om respekt för Malmöbornas pengar och om synen på alkohol under arbetstid, säger hon.
Katrin Stjernfeldt Jammeh har läst Sydsvenskan och vill nu stoppa alkoholdrickandet ute i bolagen.Bild: Hussein El-alawi
Katrin Stjernfeldt Jammeh lyfter nu frågan till kommunstyrelsen.
– Bolagen ansvarar för sina policys. Men som en av ägarna vill vi tydligt markera. Jag hoppas att vi får en samsyn.
Läs alla artiklar om: Kommunbolagens utlandsresor
Gå till toppen