Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Ekonomi

Klart för dansk skattereform

Danmarks finansminister Kristian Jensen presenterar en uppgörelse om skattereform. Arkivbild.Bild: AP/TT
Danmarks borgerliga regering har gjort upp med stödpartiet Dansk Folkeparti om en skattereform. Totalt ska skattetrycket minska med fem miljarder danska kronor, enligt finansminister Kristian Jensen (V).
Med avtalet sätter partierna punkt för en segsliten förhandlingsrunda, som riskerade att utlösa en regeringskris före jul. Regeringspartiet Liberal Alliance hotade då med att inte rösta ja till budgeten om inte regeringen gjorde upp om "historiska skattelättnader".
– Jag är glad över att vi i dag har träffat ett avtal som löser samarbetsproblemen och samtidigt säkrar att folk i låglönegruppen har incitament till att arbeta, säger Kristian Jensen.
– Det ska löna sig att arbeta. Med uppgörelsen har vi flyttat gränsen så att det ska löna sig för fler, lägger han till.
Bland annat sänks marginalskatten sänks med 0,02 procent och ett nytt jobbavdrag på 4,5 procent, eller maximalt 2 500 kronor, införs på arbetsinkomster över 187 500 danska kronor.
Gå till toppen