Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Läsartext: Orimligt och kortsiktigt att banta bort elevernas matsal

Risken är stor att eleverna väljer bort skollunchen och i stället köper något snabbt och enkelt på stan, skriver undertecknarna.Bild: Hussein El-alawi
I det senaste förslaget till ombyggnad av Parkskolan har matsalen bantats bort, kunde vi läsa i Sydsvenskan för några veckor sedan. Tanken från politiskt håll är att högstadieeleverna istället ska gå till den nya gymnasieskolan, som ska byggas på Svaneskolans tomt, och äta sin lunch där. Varje dag, i ur och skur. Om de överhuvudtaget väljer att gå dit, vill säga.
Läs mer: Kostnaderna för Parkskolan har skenat
Av logistiska skäl har varje klass schemalagda tider för när de får äta i matsalen, ett måste för att det inte ska bli problem med köer och trängsel. Sträckan eleverna ska gå är inte mer än ett par hundra meter, så det är inte det stora problemet i sammanhanget (även om de måste korsa en flitigt trafikerad gata på vägen). Däremot befarar vi att det blir stressigt för eleverna att passa sin schemalagda tid i matsalen och hinna äta – en stress som även elever på skolor med egen matsal ofta klagar över. Det kan också kännas otryggt för högstadieelever att äta i en gymnasieskola som förväntas ha drygt 2 000 elever. Risken är stor att de då väljer bort skollunchen och i stället köper något snabbt och enkelt på stan – eller hoppar över lunchen helt och hållet.
Skolmaten är tänkt att bidra med cirka en tredjedel av elevernas energi- och näringsbehov. Lunds kommun har också mycket höga ambitioner vad gäller skolmaten. Man strävar till exempel mot att 100 procent av skolmaten ska vara ekologisk. Kommunen har också en utförlig kostpolicy som framhåller sådant som trivsel i matsalen, korta kötider och möjlighet till samvaro mellan elever och personal. ”Oavsett hur mycket resurser skolan lägger på skickliga pedagoger och bra läromedel är det svårt att ta till sig kunskap när man är hungrig. En bra skollunch ger mätta elever med goda förutsättningar för att orka vara fokuserade”, skriver Livsmedelsverket. Men en grundläggande regel är förstås att ingen mat är näringsrik förrän den är uppäten.
Det politiska beslutet att riva Svaneskolan för att bygga en ny gymnasieskola och flytta Svaneskolans elever till Parkskolan har ifrågasatts. Men idén fick fäste, och arkitektskisser och grovt beräknade kostnadsplaner för den nya Parkskolan togs fram. Två olika alternativ presenterades, där kommunkontoret rekommenderade det lite dyrare förslaget som skulle innebära ”minst kompromisser för eleverna”. Här fick både matsal och ett tillagningskök plats. Skisserna har nu reviderats utifrån kommunens lokalplaneringsprogram, och kostnaderna steg från beräknade 33 till 55 miljoner. Anders Almgren, som intervjuades i Sydsvenskans artikel från den 16 januari, har dock redan fått notan pressad till 48 miljoner och vill gärna minska den ytterligare. Det är naturligtvis inte fel att vilja ha kontroll över utgifterna, men man får i sammanhanget inte glömma att man har beslutat att riva en fullt fungerande skola, där tak och ventilation nyligen renoverats för 20 miljoner och skolans välkända aula några år tidigare för ytterligare några miljoner. Den femte gymnasieskolan har ett kostnadstak på 700 miljoner, och utlovas bli något alldeles extra – ett signum för kunskapsstaden Lund.
Att då dra ner på ambitionerna och försämra för högstadieeleverna tycker vi är både orimligt och kortsiktigt. Sedan tidigare vet vi av Sydsvenskans rapportering att även idrottsundervisningen måste förläggas utanför Parkskolan och att skolgården blir betydligt mindre än kommunens kommande riktlinjer föreskriver (8 kvadratmeter per elev, i stället för 15). Detta är förstås inte heller helt lyckat, men ändå något vi kan ha förståelse för. Att skolan kommer att sakna en så central lokal som matsal tycker vi däremot är oacceptabelt. I alla beslut kommunen tar ska man utgå från ”barnens bästa”. Vi har svårt att se hur beslutet att bygga en högstadieskola som saknar matsal tar hänsyn till barnens bästa.
Sophie Elsässer, Karin Sandqvist, Anna Arnman, Ann-Sofie Boquist, Ellika Bråliden, Olof Bråliden, Kristina Dyrvold Flygare, Sofia Ehlde, Viveca Frising, Helen Frithiof, Marie Främby, Ola Främby, Maria Gouras, Anna Gislén, Sofia Görtz, Karin Hallstedt, Stina Holmberg, Linda Håkansson, Karin Cecilia Göransson, Fredrik Johansson, Catherine Kihlström, Rikard Kihlström, Mats Johnsson, Fredrika Killander, Inger Lagergren, Sophia Lagerholm, Camilla Lohman, Markus Lundgren, Molly Löfqvist, Henrik Magnusson, Daniella Melin, Tord Melin, Catarina Mellberg Borg, Maria Müller, Jenny Norgren, David O'Carroll, Åsa Pentén, Magnus Persson, Malin Peterson, Maria Planck, Erica Righard, Dominic Riley, Frina Riley, Susanna Rosenqvist, Mirdita Shkulaku, Helena Soomus, Ulrika Tajthy, Rikard Willman, Thomasin Willman
Läs mer: Vi vill ha din åsikt – så här gör du
Läs alla artiklar om: Parkskolan i Lund
Gå till toppen