Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Rolf Palm har avlidit

Keramikern och skulptören Rolf Palm, Höganäs, har avlidit i en ålder av 87 år.

Rolf Palm, Höganäs, blev 87 år.Bild: Mats Roslund
Rolf Palm utbildades som anställd vid Andersson & Johansson och startade egen verkstad 1950 i Höganäs. Han flyttade till Mölle fälad på 1960-talet för att kunna förverkliga en dröm – att bygga och bränna sin keramik i en koleldad ugn. Det gav möjligheten att utforska den uråldriga kinesiska glasyrkonsten.
– Då var vi kanske ett tiotal keramiker i hela landet som höll på med det. Det blir mer liv när flammorna slår i ugnen och för med sig askan, sade Rolf Palm i en intervju för två år sedan.
Då hölls även en stor retrospektiv utställning på Keramiskt center i Höganäs. En del av det bästa från Rolf Palms storhetstid hade då lånats in från samlare för att ge en bild av vad han åstadkommit under sin tid som keramiker. Det var den första Palm-vernissagen sedan Höganäs museum 2002–2003.
Rolf Palms stil var rustik i grov lera som gärna fick tränga igenom glasyren.
Han har haft separatutställningar på NK i Stockholm och på Kulturen i Lund. Verk av honom finns i bland annat kung Gustav VI Adolfs och Nationalmuseums samlingar.
I slutet av 1990-talet pensionerade han sig och sålde huset i Mölle för att flytta till lägenhet i Höganäs.
Gå till toppen