Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Signerat

Tobias Lindberg: Tala om vad tusan robotar gör.

Bekymrade miner på Wall Street i måndags.Bild: Richard Drew
Vad hände på börsen i USA? Långt fler än småskaliga aktiesparare undrade när kurserna började rasa på måndagen. I den inledande handeln tycktes förklaringen vara sedvanligt flockbeteende vid marknadsoro. Men vid tretiden lokal tid i New York började säljorder läggas i en takt som var övermänsklig. Bokstavligt talat – det verkar ha varit robotar som agerade.
"Det gav samma reaktion som 2010: Vad tusan är det som händer?", säger en chef på ett aktiemäklarbolag till Bloomberg News.
Nu tycks raset inte få så dramatiska följder. Redan på tisdagen var kursutvecklingen lugnare. Men tecknen på att robothandel förstärkte måndagens nedgång ger en nyttig påminnelse om att människor inte har en chans att hänga med när artificiell intelligens tar över.
I stort lovar detta gott inför en framtid där robotar sköter alltfler arbetsuppgifter, men det medför också risker som måste hanteras – ekonomiskt och politiskt.
I rapporten Artificial Intelligence and Its Implications for Income Distribution and Unemployment varnar ekonomiforskarna Joseph Stiglitz och Anton Korinek för ett scenario där merparten av befolkningen hamnar på efterkälken. De rikaste kan dra ifrån med hjälp av den nya tekniken. Det hoppfulla är att det också finns möjligheter till förbättring för alla – förutsatt att robotarnas intåg på arbetsmarknaden hanteras rätt. Personerna som berörs måste få stöd att klara omställningen, menar Stiglitz och Korinek.
"Ett samhälle som inte är villigt att vidta sådana åtgärder bör förvänta sig motstånd mot innovation, med osäkra politiska och ekonomiska konsekvenser."
Rapporten understryker att förändringen kan gå fort. Frågan måste därför börja diskuteras redan nu. Annars riskerar politiker i en ganska nära framtid att, likt aktiemäklarna, stå och undra vad tusan det är som händer.
Läs alla artiklar om: Läget på börsen
Gå till toppen