Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Unikt fall om nätvåldtäkt i ny prövning

Sexövergrepp som skett över nätet kan vara våldtäkt, slog tingsrätten fast i en unik dom och dömde en 41-årig man till tio års fängelse. Nu tas fallet upp i hovrätten, och åklagarna hoppas att det ska göras ännu tydligare var gränserna går.

Illustration från förhandlingarna i tingrätten, mot den 41-årige mannen från Uppland.
– Huvudfrågan är egentligen: var går gränsen för att en gärning som begås via nätet ska rubriceras som våldtäkt? säger Emelie Källfelt, en av ärendets två åklagare.
Fallet handlar om en 41-årig man i Uppland, som via olika chattprogram förmådde nästan 30 flickor att under dödshot begå grova sexuella övergrepp på sig själva, som han tog del av i realtid.
I november dömde Uppsala tingsrätt honom för grov våldtäkt mot barn i fyra fall. Offren har i de fallen tvingats utföra sexuella handlingar med hundar, eller med ett annat yngre barn. Det var en unik dom – ingen har tidigare dömts för våldtäkt när övergreppen skett över nätet.
I ett fall bedömdes det som våldtäkt när en flicka utförde handlingar på sig själv. Fem av åtalspunkterna rörande våldtäkt underkändes.
Tröskeln för vad tingsrätten räknade som våldtäkt är för hög anser åklagarna, som överklagat domen. Nu inleds förhandlingarna i Svea hovrätt.
TT: Det kan ju också bli så att hovrätten anser att det inte alls är våldtäkt, eftersom det skett via nätet?
– Då är det så. Som åklagare har du objektivitetsplikt och jag företräder staten. Det är ett viktigt klargörande för Sverige och oss som arbetar med den här typen av brottslighet, att här drar man gränsen. Säger hovrätten att det inte är våldtäkt, då har vi det att förhålla oss till.
41-åringen har medgett mycket av det han har åtalats för, men att jämställa övergreppen med våldtäkt är fel, anser hans advokat Kronje Samuelsson.
– Han har dömts till brott som han inte anser sig skyldig till, rent rubriceringsmässigt, sade advokaten när tingsrättsdomen meddelades.
I tidigare fall med övergrepp via nätet har utfallen bland annat blivit sexuellt övergrepp. Men forskning har visat att dessa offer far precis lika illa som de som utsätts för fysiska övergrepp.
– Att barn vet att det varit över nätet, att det kan sparas och spridas, det vet vi är en väldigt försvårande faktor. Barnens hälsa är minst lika dålig som vid "traditionell" våldtäkt, med fysisk kontakt, har Carl Göran Svedin, professor emeritus och forskningsledare vid Barnafrid, tidigare sagt till TT.
Fakta

27 barn utsattes

Framför en dator i hemmet i Uppland hotade 41-åringen flickor i utlandet till att begå grova sexuella handlingar.

Han åtalades tidigare i höstas för brott mot 27 barn i USA, Skottland och Kanada.

De flesta var under femton år gamla när brotten begicks.

Genom dödshot fick han dem att klä av sig, posera och utföra sexuella handlingar på sig själva. En del av dem var mycket grova. I några fall tvingades de till sex med djur eller en nära anhörig.

Mannen är tidigare dömd för en rad sexualbrott, både mot vuxna kvinnor och unga flickor.

Gå till toppen