Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Åsikter

Läsartext: Varför får en avskedad chef en så viktig myndighet?

Dan Eliasson får gå från Polisen och får nytt jobb som högste chef på MSB.Bild: Christine Olsson/TT
Hur tänker Socialdemokraterna egentligen? Att tilldela en avskedad myndighetschef en så viktig myndighet som MSB!
Läs mer: Under tre år med Dan Eliasson har mycket gått snett för polisen
Han må vara erfaren, som justitieminister Morgan Johansson upprepar, men står vi inte här inför en form av ”politisk nepotism”? En chef som allvarligt nonchalerat hemliga uppgifter och därmed bland annat skapat ett svårt personligt dilemma för många personer.
Vilken signal och vilket förtroende ger detta från allmänhetens sida? Och dessutom för en ny myndighet som ska ombesörja skyddet för befolkningen. Ett skämt, eller? Löften som inte blivit infriade och ideliga modifierade statistikuppgifter anpassade för enstaka ögonblick framför kameralinserna.
Läs mer: Eliasson ifrågasatt redan för ett år sedan
Massflykten från polisyrket, samhällets slagträ nummer ett, är mycket allvarlig. Denna yrkesgrupp med redan bakbundna händer, bland annat bottenlöner utan möjlighet till normala lönestegringar, demonstrationsförbud och därtill dagligen riskera sitt liv. Besvikelsen har varit stor bland nyutbildade poliser trots en passion för yrket. Varifrån ska de flera tusen nyutbildade poliserna komma då platserna på polishögskolorna redan nu är svåra att fylla upp?
En ny kompetent polischef med gedigen polisbakgrund har just blivit presenterad vilket bådar gott inför en svår uppgift att utforma en långsiktig lösning på brottskaoset i vårt land.

Ylva le Normand

Malmö
Läs mer: Vi vill ha din åsikt – så här gör du
Läs alla artiklar om: Ny rikspolischef
Gå till toppen