Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Åsikter

Läsartext: Varför ska det vara så svårt att prata om mens?

Menskoppen marknadsförs som ett miljövänligt alternativ till andra mensskydd.Bild: Janerik Henriksson/TT
Jag tycker att alldeles för många personer hyschar om mens. Varför? Hälften av vår befolkning får faktiskt mens. Detta är ett så väldigt stort samtalsämne som man måste prata om. Tjejer som får mens i ganska tidig ålder vill inte prata om det för att det är pinsamt. Därför tycker jag att vi borde vara lite extra snälla mot de personerna som får det i tidig ålder. Istället för att inte våga säga det till sina föräldrar, lärare, kompisar ska man istället berätta det. Du ska inte behöva vara rädd för att bli kallad för olika saker. Oftast blir man kallad för väldigt elaka saker allt ifrån mensbarn till äckel.
Det finns de som kommer tycka att detta är ett ämne, som man bara håller för sig själv. Men detta är naturligt för oss kvinnor runt om i världen. Tjejer kan tyvärr inte kontrollera detta, men om hade kunnat det hade de givetvis gjort det. Varför skulle vi vilja ha mens? Det är nästan som att säga, att jag vill må dåligt (i flesta fall).
Vad har jag gjort för att förtjäna att bli kallad det här? Alla killar (oftast) tycker att det är konstigt och annorlunda. Nu hyschar vi bara om det. Men de viktigaste är väl egentligen att berätta för folk att man har det. Jag fick min mens för inte alls länge sedan. Jag har gått runt och längtat efter att få mens. Men jag ångrar mig ganska mycket. Nu går jag och tänker vad kommer hända om jag berättar detta för mina vänner. Vill inte bli kallad för äckel eller att folk ska prata skit om mig för att jag har mens. Tjejer ska inte bli kallad för såna hemska saker, på grund av mens.
Jag tycker att istället för att hyscha om mens ska man fira!

Samantha Nyrén

Läs mer: Vi vill ha din åsikt – så här gör du
Gå till toppen