Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sport

Vild jakt på nordkoreanska olympier

OS har ännu inte börjat – men en intensiv jakt på de nordkoreanska deltagarna är i full gång. Sydkoreanska reportrar har i flera dagar försökt få idrottarna från grannlandet att svara på frågor. Men utsikterna är små. Risken finns att svaren blir politiska och att nordkoreanerna kan råka illa ut när de kommer hem, enligt en politisk analytiker.

De nordkoreanska konståkarna Ryom Tae-ok och Kim Ju-sik har jagats av journalister inför OS i Pyeongchang.Bild: Felipe Dana/AP/TT
De nordkoreanska konståkarna Ryom Tae-ok och Kim Ju-sik jagades av en stor grupp sydkoreanska journalister, som pepprade paret med frågor om träningen, formen, och över huvud taget om de ville stanna och svara på frågor, skriver New York Times.
Utan svar.
Kim Ju-sik gav endast ett leende som svar när han gick därifrån.
Enligt tidningen har en intensiv katt- och råttalek pågått i flera dagar med anledning av de 22 anmälda nordkoreanerna, som bland annat finns med i det gemensamma damhockeylaget med Sydkorea. Länderna ska även marschera in på invigningen under gemensam flagg.
De sydkoreanska reportrarna har åkt buss fram och tillbaka till nordkoreanska träningar för att få citat, och mixade zonen där idrottarna i normala fall svarar på frågor beskrivs som en absurd scen där intensiva ansträngningar pågår för att få nordkoreanerna att prata. Till slut bröts tystnaden av konståkningstränaren Kim Hyon-son:
– Jag är glad att vi har blivit välkomnade så här.
Sedan smet hon iväg, och ville således inte svara på följdfrågor, rapporterar New York Times.
Den främsta orsaken till att de inte vill prata med journalister handlar om risken för att svaren på frågorna blir politiska, uppger Niklas Swanström, politisk analytiker vid ISDP.
– De undviker nog helst att prata av den orsaken. Blir det politiska frågor är det svårt att ge några svar utan att kanske råka illa ut när de kommer hem, säger han och uppger att nordkoreaner generellt inte pratar utanför de ramverk som de har fått.
TT: Handlar det om rädsla?
– Nja, rädsla och rädsla. Det är väl mer en rädsla över att säga något som de inte har befogenhet att säga. Alla är medvetna om att det bakom kulisserna pågår ett stort politiskt spel.
Inte ens när skridskoåkaren Choe Un-song ramlade och rullades ut på bår kom det några svar eller uttalanden, till den sydkoreanska pressens förtvivlan.
TT: Vad krävs för att de ska svara på frågor, sportsliga framgångar?
– Ja, skulle de ta medalj så tror jag att de kommer att prata. Men då har man en mall och vet vad man ska säga. Får de prata sport är det mindre problematiskt. Det kan också komma uttalanden från till exempel någon lagledare som vet inför vad man ska säga.
Men han tror inte att de sydkoreanska journalisterna bör vara alltför optimistiska på grund av det känsliga läget länderna emellan.
Att fascinationen för de nordkoreanska idrottarna var stor märktes även när de svenska damkronorna mötte det gemensamma koreanska laget i en träningsmatch i söndags. Förutom protesterna mot det enade laget var även hallen fullsatt av både åskådare och journalister, som fick se Sverige vinna med 3–1.
Totalt är 22 nordkoreanska idrottare anmälda till OS. Den fullständiga delegationen blir större, med en 140 personer stor ensemble som bland annat innefattar en orkester som ska uppträda under spelen. Det skickas också ner en hejarklack på över 200 personer, och en grupp taekwondo-utövare som ska visa upp kampsporten.
Fakta

Nordkoreas OS-trupp

22 nordkoreanska idrottare är anmälda till spelen och kommer att marschera in på OS-invigningen den 9 februari tillsammans med den sydkoreanska truppen under flaggan för det enade Korea.

Den fullständiga nordkoreanska delegationen blir stor; på tisdag anländer de 140 medlemmarna av Samjiyon-ensemblen, som bland annat innefattar en orkester. De ska uppträda i OS-orten Gangneung på torsdag och även på Sydkoreas nationalteater i Seoul den 11 februari.

På onsdag kompletteras de av en nordkoreansk hejarklack på 230 personer, samt en grupp taekwondo-utövare som ska visa upp sin kampsportskonst.

Läs alla artiklar om: Vinter-OS 2018
Gå till toppen