Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Skåne

Anställda på Simrishamns sjukhus välkomnar rödgrönas förslag om offentlig drift

Kritiken mot förslaget att återta Simrishamns sjukhus i offentlig regi har varit högljudd, inte minst från borgerligt håll. Men det finns anställda på sjukhuset som är missnöjda med den nuvarande ägaren och välkomnar förändringen, skriver Ystads Allehanda.

Socialdemokraternas och Miljöpartiets förslag om att återta Skånes enda privata sjukhus har väckt stor debatt. Kritiken från borgerligt håll har varit hård, men även från anställda som vill att verksamheten blir kvar i privat regi.
– När det är i privat drift är beslutskedjorna korta och allting fungerar mycket mer effektivt, sade sektionsledaren och undersköterskan Malin Söderholm till HD och Sydsvenskan förra veckan.
Men alla som arbetar på sjukhuset håller inte med om att verksamheten fungerar som den ska. Ystads Allehanda har talat med flera anställda som vill vara anonyma. De riktar skarp kritik mot sjukhusledningen.
– Det enda vi vill är att få arbetsro. Och gärna en ledning som vill samverka med personalen. Vi är många som nu känner hopp om förändring, säger en anställd till tidningen.
Missnöjet handlar bland annat att den inhyrda bemanningen är stor. Kritiken tillbakavisas av sjukhusets vd Helena Ozolins, som menar att sjukhuset skriver långa kontrakt med de läkare som hyrs in vilket skapar kontinuitet.
Överläkaren Margareta Hedin gick i pension hösten 2016 men har arbetat sammanlagt 12 år på Simrishamns sjukhus. Enligt henne finns ett verkligt utbrett missnöje bland de anställda med hur sjukhuset drivs.
– Sedan Praktikertjänst tog över driften i slutet av 2014 har flera av de fast anställda specialistläkarna sagt upp sig på grund av missnöje med ledningen, säger hon till HD och Sydsvenskan.
Läs mer: Därför säger Sverigedemokraterna nej till offentligt sjukhus i Simrishamn
Eftersom de rödgröna inte har egen majoritet i hälso- och sjukvårdsnämnden blir det Sverigedemokraterna som avgör med sin vågmästarroll. Under onsdagen meddelade partiet att de röstar nej till förslaget: ”Vi ändrar inte på ett vinnande lag. Simrishamns sjukhus blir kvar i privat regi”, skriver regionrådet Patrik Jönsson (SD) i ett debattinlägg i Sydsvenskan.
Läs mer: Stark misstro mot rödgrönas vision för Simrishamns sjukhus
Läs alla artiklar om: Simrishamns sjukhus
Gå till toppen