Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Världen

Brittisk ilska över EU-varning

Storbritannien riskerar att straffas av EU om man inte följer reglerna under övergångsperioden på väg ut ur EU. Självklart, tycker Bryssel. Dumma hot, fnyser brexitvännerna i London.

Brexitmotståndare demonstrerar utanför det brittiska parlamentet i London. Arkivfoto.Bild: Tim Ireland/AP/TT
Den senaste striden i brexitträtan gäller en avslutande fotnot i EU-kommissionens genomgång av vad som ska gälla under den knappt tvååriga övergångsperiod som följer på det formella brittiska EU-utträdet den 29 mars 2019.
I fotnoten konstateras att man under övergångstiden behöver ett snabbare sätt för att kunna "dra in vissa fördelar" för Storbritannien, i stället för den längre vägen via EU-domstolen.
Den brittiska tolkningen av fotnoten är inte direkt positiv.
"Vi kommer att använda sanktioner för att straffa er, säger Bryssel. EU kräver ensidig makt under övergångstiden", lyder onsdagens braskande rubrik i tidningen The Times.
– Det här är en indikation på hur rädda EU är att de måste ta till sådana här dumma hot, säger konservative parlamentsledamoten Bernard Jenkin till BBC.
I Bryssel ses det däremot som helt naturligt att resten av EU ska kunna kontra om Storbritannien inte följer reglerna under övergångstiden.
"Att skapa möjligheter för sanktioner mot elakt spel ingår naturligtvis i alla avtal", konstaterar Stefaan De Rynck, rådgivare till EU:s chefsförhandlare Michel Barnier, på twitter.
Fakta

Vägen vidare mot brexit

Sedan Storbritannien 2016 folkomröstat om utträde ur EU och under fjolåret formellt meddelat sin avsikt att lämna unionen från den 29 mars 2019 har utträdesförhandlingar med EU pågått sedan i somras.

Förhoppningen är att ett avtal ska vara klart till oktober i år, för att kunna godkännas av respektive parlament i lagom tid till det formella brittiska utträdesdatumet.

Därefter planeras en drygt 1,5 år lång övergångsperiod fram till den 31 december 2020. Datumet är valt med hänsyn till att EU:s nästa långtidsbudget träder i kraft från den 1 januari 2021.

Gå till toppen