Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Åsikter

Läsartext: Byta ut eller reparera vitvaror – hur ska politikerna ha det?

Gamla vitvaror är miljöfarliga och bör bytas ut – samtidigt får man göra rotavdrag för att reparera dem.Bild: Vegard Grøtt
Det säjs att Herrens vägar äro outgrundliga. Men frågan är om inte våra politikers outgrundlighet brädar vår Herres med åtskilliga hästlängder.
För inte så särskilt många år sedan utmålades dieselmotorn som den uppfinning som skulle rädda vår natur. En dieselbil skapar inga farliga utsläpp. Den var visserligen mycket dyrare att köpa, men man gjorde ju - om man avstod från bensindrivet - en viktig insats för att värna miljön. Nu visar det sig att man inte riktigt tänkt färdigt. Man planerar nu att förbjuda dieseldrivna fordon i känsligare stadsmiljöer. Försäljningen av dieslar störtdyker.
Vi måste spara el! Byt genast ut era gamla kylskåp, frysboxar, spisar och diskmaskiner! Gör en insats för miljön! Men ...? Reparera era gamla elmaskiner så får ni göra rotavdrag!?
Köp en riktigt dyr elcykel så får ni en rabatt på upp till 10 000 kronor.
Svenska folket har år ut och år in fått sig itutat att man måste motionera - aldrig har så många varit så överviktiga. På skolornas parkeringsplatser ser man åtskilliga epatraktorer och elcyklar som fraktar sina ägare till och från skolan, ofta bara en distans på någon kilometer. (Ett cykliskt stenåldersminne: Min barndoms realskola låg 15 kilometer bort via en backig och krokig grusväg).
Att med en modern cykel och med god fart ta sig fram några kilometer kräver ett minimum av ansträngning. Med tanke på detta är ju subvention av elcyklar häpnadsväckande galet. Dessutom skall ju energin till dessa cyklar tas någonstans, kanske från ett kärnkraftverk.
Inom kort kommer en moderniserad version av broschyren ”Om kriget kommer”. Där kommer vi att få lära oss att lagra matvaror och vatten så att vi klarar oss åtminstone några dagar. Gasol- eller spritkök bör man ha för matlagning och för att kunna ha rimlig temperatur i huset.
Samtidigt förbjuds eller försvåras möjligheten att installera en vedspis, veterligen av miljöskäl. I de två hus som jag be bott de senaste fyrtiofem åren har det funnits en vedspis. I dessa båda spisar har det eldats två (2) gånger. Spisarna har bidragit till trevnaden men har framförallt varit en viktig matlagnings- och värmereserv. Jag är övertygad om att de som har/tänkt ha en vedspis i sina kök aldrig tänkt att använda dem i någon större utsträckning och spisen skulle aldrig utgöra en belastning på miljön.
Många frågar sig säkert hur man tänker. Den frågan är fel ställd.
Frågan är: Varför har man inte tänkt?

Stig Siljedahl

Läs mer: Vi vill ha din åsikt – så här gör du
Gå till toppen