Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sport

Mardrömmen – OS-hoppets tränare har kräksjuka

Vinterkräksjukan har drabbat den svenska OS-truppen – men inte en aktiv. Stina Nilssons tränare Ole Morten Iversen har isolerats efter att ha insjuknat.

Stina Nilsson är ett av Sveriges största guldhopp i OS. Nu har hennes tränare drabbats av vinterkräksjuka.
Fler än 1 200 säkerhetsvakter har fått lämna vinter-OS på grund av ett utbrott av det så kallade noro-viruset, i folkmun även kallad vinterkräksjukan.
Viruset verkar nu ha hittat till den svenska OS-truppen också – närmare bestämt till Ole Morten Iversen, som är Stina Nilssons personliga tränare.
Smittan ska enligt SOK ha upptäckts snabbt.
– Han blev isolerad direkt, och oftast är det bättre att den som är sjuk bor kvar och de i närheten får flytta bort, säger Lykke Tamm, medicinskt ansvarig i Sveriges olympiska kommitté (SOK), till TT.
Så har det blivit i det här fallet.
Det är enligt henne svårt att veta hur länge dröjer innan Iversen är frisk.
– Det är jättesvårt att säga, vi var snabba med det här och har även tagit reda på vilka som han har varit i kontakt med, ett par stycken. Även de har flyttats.
Landslagsläkaren Per Andersson tror inte att Iversen kommer att kunna vara tillbaka till Nilssons första start i spelen, som sker i och med damernas skiathlon på lördag.
Huruvida viruset spridit sig till fler personer än så i den svenska truppen är ännu oklart.
– Vi har en höjd beredskap nu inom truppen, säger Andersson till Expressen.
Nu fortsätter även påminnelserna i svenska truppen om hygienrutiner, att tvätta händerna i rinnande vatten länge.
– Nu hoppas vi på det bästa. Sådant här händer på vintern, säger Tamm.
Peter Reinebo, SOK:s truppchef, tonar ner magviruset och uppger att det inte finns några svar på hur Iversen har smittats.
– Det är ganska normalt att någon får en liten magåkomma och blir man lite magsjuk blir man medtagen. Vi har separerat honom snabbt och jag tror att det stannar där.
Vinterkräksjuka orsakas av calicivirus av vilket det finns två typer som infekterar människor, noro och sapovirus. Norovirus är mycket smittsamt mellan människor och kan även spridas genom mat eller vattenförorening. I tisdags meddelades att över 1 000 säkerhetsvakter skickats hem från OS sedan ett 40-tal drabbats av virus.
Fakta

Checklista mot norovirus

Arrangören av OS i Pyeongchang har utfärdat en checklista för att förhindra spridningen av norovirus.

1. Tvätta händerna med tvål under rinnande vatten i mer än 30 sekunder.

2. Ät genomkokt och genomstekt mat.

3. Koka drickvattnet innan det konsumeras.

4. Tvätta och skala grönsaker och frukt innan de konsumeras.

5. Personer med diarré ska inte laga mat.

6. Använd god hygien under matlagning (knivar och skärbrädor diskas efter användning; använd separata skärbrädor för fisk, kött och grönsaker).

Läs alla artiklar om: Vinter-OS 2018: Längdskidor
Gå till toppen