Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Åsikter

Läsartext: Medborgarlön skulle hjälpa mot psykisk ohälsa

Arbetslösa måste till varje pris försättas i sysselsättning även om marknaden inte efterfrågar deras yrkeskonster, skriver Jonas Thornell.Bild: Jessica Gow/TT
Erich Fromm var en postfreudiansk psykolog som menade att djupa insikter är möjliga att finna genom korttidsterapi. För samhället i stort står också en rad mentalhygieniska fördelar att vinna genom införande av medborgarlön. Även på det nationalekonomiska området var alltså doktor Fromm före sin tid. En av hans tankegångar går ut på att ekonomisk trygghet påverkar människans psykiska välbefinnande. Genom att vara garanterad en summa som täcker basala behov möjliggör denna ekonomiska trygghet individens kreativitet. Såväl konstnärskap av olika slag som entreprenörsanda. Men en sådan livsfilosofi kontrasterar bjärt mot de förhållanden som präglat vårt individdecimerande svenska samhälle de senaste decennierna. Här råder fortfarande övertro på behovet av myndighetsutövning gentemot individen: ”Du klarar inte av någonting”.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen