Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Åsikter

Läsartext: Medborgarlön skulle hjälpa mot psykisk ohälsa

Arbetslösa måste till varje pris försättas i sysselsättning även om marknaden inte efterfrågar deras yrkeskonster, skriver Jonas Thornell.Bild: Jessica Gow/TT
Erich Fromm var en postfreudiansk psykolog som menade att djupa insikter är möjliga att finna genom korttidsterapi. För samhället i stort står också en rad mentalhygieniska fördelar att vinna genom införande av medborgarlön. Även på det nationalekonomiska området var alltså doktor Fromm före sin tid. En av hans tankegångar går ut på att ekonomisk trygghet påverkar människans psykiska välbefinnande. Genom att vara garanterad en summa som täcker basala behov möjliggör denna ekonomiska trygghet individens kreativitet. Såväl konstnärskap av olika slag som entreprenörsanda. Men en sådan livsfilosofi kontrasterar bjärt mot de förhållanden som präglat vårt individdecimerande svenska samhälle de senaste decennierna. Här råder fortfarande övertro på behovet av myndighetsutövning gentemot individen: ”Du klarar inte av någonting”.
Arbetslösa måste till varje pris försättas i sysselsättning även om marknaden inte efterfrågar deras yrkeskonster. Beklagligt nog så har en människoreducerande syn fått allt för stort fotfäste också inom hälso- och vårdsektorn. KBT (kognitiv beteendeterapi) och antidepressiva preparat har befäst sina platser som kurer när det egentliga problemet är att många män och kvinnor vantrivs i tillvaron.
Den tyskfödde Fromm flyttade till USA redan på 1940-talet och hans psykologi kom också att handla om kritik mot ytliga umgängesvanor och konsumtion. Hans psykologi blev i detta avseende en välbehövlig kontrast till amerikansk framgångspsykologi, exempelvis Dale Carnegies ”Hur du vinner vänner och påverkar din omgivning”.
Att delta i ett samhällsklimat som går ut på karriär, konkurrens och statusjakt passar långt ifrån alla. Jag är övertygad om att det vi ofta benämner ”psykisk ohälsa” skulle kunna elimineras genom införande av medborgarlön.

Jonas Thornell

Före detta lärare i psykologi inom polis- respektive vårdhögskola
Läs mer: Vi vill ha din åsikt – så här gör du
Gå till toppen