Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Familj

Minnesord om Bo Klevert

Silversmed Bo Klevert, med bopålar i Stockholm och Gladsax, har avlidit vid 75 års ålder. Närmast anhöriga är hustrun Zandra och sonen Kalle med familj, Stockholm.

Vaggan stod i Stockholm 1942. Där tog han också studenten 1962, gick ut Konstfackskolan HKS 1967 och öppnade egen verkstad samma år. Bosses debututställning på NK 1967 var nyskapande, och rönte därför stor uppmärksamhet.
Bosse var medlem i Nutida Svenskt Silver 1967–2013 och var verksam i styrelsen 1984–1998. Under flera år var han också medlem i Konsthantverkarna och KRO-anslutna KIF.
Publiken på Österlen lärde känna honom närmare under åren 2008–2013, då han var medlem i Östra Skånes Konstnärsgille och ställde ut i sin egen smedja i Gladsax och Simrishamn under Konstveckan.
Några av hans sakrala arbeten kan också ses i Skåne, nämligen på Öveds kloster vid Sjöbo samt kyrkorna i Ö Tommarp och Gladsax.
Under årens lopp har det också blivit flera separatutställningar, huvudsakligen för Nutida Svenskt Silver i Stockholm men också på Holt Renfrew, Toronto, Kanada, 1986 och Galleri W i Simrishamn året därpå.
Bland en rad stipendier kan nämnas Stockholms Stads konstnärsstipendium samt Sveriges Bildkonstnärsfonds arbetsstipendium i fem år.
Bosse var en erkänt skicklig silversmed som var respekterad av sina kolleger. Han finns representerad på bland annat Nationalmuseum, Stockholms slott, Hovstaterna till kungens 50-årsdag, Kulturen i Lund och Röhsska Konstslöjdsmuseet.
Familjen Klevert köpte sitt hus i Gladsax 1987. Då lärde vi känna varandra. Den 14 juli varje år åkte vi tillsammans med kreativa konstnärsvänner i vår åttasitsiga ”partybuss” till Örnfest hos Harriet och Owe Gustafson på Borrbyslätten. Efter mingel hölls det fantasirika hyllningstal till en cementörn på pelare.
Med glädje minns vi också många inspirerande midsommarfester hos familjen Klevert i Gladsax, där hästskokastning, luftgevärsskytte och bågskytte kunde stå på programmet – med Bosse som sträng, enväldig men generös domare.
Särskilt bågskytte låg honom varmt om hjärtat. Han tillverkade sina egna bågar och tävlade i traditionell långbåge, såväl i Sverige som i Danmark.
Trots sitt utåtriktade arbete som silversmed och sitt engagemang i olika föreningar var Bosse en lågmäld ensamvarg med stor integritet. Dessutom var han omtänksam och generös mot familj och vänner.
Det är så vi minns honom.
Pontus Persson
Simrishamn
Gå till toppen