Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Familj

Minnesord om Carl-Axel Ekman

Carl-Axel Ekman, Borås, har avlidit vid 95 års ålder. Närmast sörjande är hustru Berit samt barnen Maria, Lars, Johan, Karin och Malin med familjer.

Carl-Axel föddes i Arvika 1922 som son till Billeruds skogschef Gösta Ekman. Han tog studenten i Karlstad 1940 och började studera medicin vid Karolinska Institutet, blev färdig läkare 1948. Han arbetade tillsammans med den kände barnkirurgen Philip Sandblom. När denne blev professor i kirurgi flyttade han med honom till Lund 1952.
Carl-Axel skrev sin avhandling och disputerade 1957 om ”Porta-Cava shuntar” en operation vid grav leverskada. Han blev docent och expert på denna operation både i Sverige och internationellt och vidareutvecklade denna i USA 1958-1959.
1968 blev han chef för kirurgkliniken i Borås, som han styrde med fast hand fram till pensionering 1989.
Carl-Axel var en stor entusiast både att utöva och lära ut den kirurgiska konsten. Många kirurger har fått sin utbildning av Carl-Axel i Lund, Borås och Garissa, Kenya. Efter pensioneringen fortsatte han i nystartade Rotarys Läkarbank som kirurg där han kom att tjänstgöra ett drygt 30-tal gånger i sexveckorsperioder i Garissa i Nordöstra Kenya.
Sjukhuset i Garissa, som från början var nedgånget, rustades upp med Carl-Axel och hustru Monicas hjälp . Det fick gott rykte och accepterades för fortsatt läkarutbildning motsvarande svensk AT-tjänstgöring.
I Garissa kom de i kontakt med en kvinnoorganisation, Womankind, som ordnade hem och skola samt skydd mot kvinnlig könsstympning av föräldralösa flickor. Paret Ekman samlade pengar till denna verksamhet.
Verksamheten har nu vuxit till hem och skola för 90 flickor och dessutom skola för ytterligare 350 flickor från omgivningen. Utbyggnaden har bekostats med insamlade medel från föreläsningar, ideella organisationer med mera och har nu formaliserats till en stiftelse med mål att fortsätta hjälpverksamheten.
Carl-Axel var mycket fotbollsintresserad och blev snart efter flytten till Borås, IF Elfsborgs lagläkare, en uppgift han fullföljde till sin bortgång i mer än 40 år.
Kirurgi, fotboll och hjälp till utsatta flickor var tre huvudintressen som förärade honom titeln som ”Svensk hjälte i livsgärning 2008” i svensk TV.
En hjälte som förunnades ett långt liv fyllt av goda gärningar, en omtyckt och skicklig kollega och framför allt en mycket god vän har lämnat oss. Vi lyser frid över hans minne.
För vänner och kollegor
Göran Claes
Gå till toppen