Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Dansworkshop med siktet inställt på Paris

Snart elvaåriga Pixie Peterson dansar fyra gånger i veckan. På lördag tävlar hon för en plats på Juste Debout, världens största streetdance-tävling.

Malin Peterson med dottern Pixie Peterson. Till höger Moa Söllgård, kommunikatör för Iver kulturförening som håller i Malmö Dance Week.Bild: Hussein El-alawi
Klockan är strax efter fem på tisdagseftermiddagen och Pixie Peterson och hennes mamma Malin Peterson är först på plats av alla i foajén till Fryshuset på Sofielundsvägen.
Den här kvällen är det workshop i hip hop-dans med Niki Tsappos, som blev historisk då hon 2010 blev den första kvinnan någonsin att vinna just Juste Debout.
Läs mer: Malmö Dance Week laddar upp inför den stora danstävlingen
Arrangemanget är en del av Malmö Dance Week, ett samarbete mellan kulturföreningen Iver och Malmö stad, som just nu satsar en del pengar på att engagera framför allt unga tjejer i föreningsliv och dans.
– Malmö Dance Week är tänkt som en uppstart till Juste Debout, med workshops, filmvisning och pop up-träningar, berättar Moa Söllgård från Iver.
I själva tävlingen tävlar juniora och seniora dansare i åtta olika grenar. Vinnaren får resa till stora Juste Debout i Paris senare i år. I Malmö pågår tävlingarna under lördag och söndag.
Pixie Peterson ska delta i en tuff klass, med nästan fyrtio anmälda dansare. Hon har plockat ut steg hon skulle vilja göra – men att förbereda sig i detalj går inte.
– Nej, för jag har ingen aning om vilken musik det är, så det är bara att köra. Kötta just där och då!
Det är inte Pixies första tävling – hon har "battlat" innan.
– Det var min syrra som dansade först, och jag började träna. Men sen växte min passion och jag började ta det mer seriöst ju äldre jag blev, berättar hon.
– Dansen har alltid gjort mig glad. Om jag är ledsen eller deppig ställer jag mig bara upp och dansar!
Gå till toppen