Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Burlöv

Läsartext: Tom fabrik söker seriöst förhållande

Finns det några visioner för ett Arlöv utan sockerbruket, undrar Maria Fredin Skoog.Bild: Johan Pihlemark
Arlövs symbol, sockerbruket, kommer att tystna. Verksamheten flyttar och kvar står en tom gigantisk industribyggnad mitt i samhället. Ett monument över industrialismen och det lilla samhällets hela grund för att det finns.
Läs mer: Arlöv mister 150 jobb – Nordic Sugar vill flytta
På andra sidan järnvägen mittemot bruket ligger en annan industribyggnad. Här hade AB Skrivrits sin verksamhet för tillverkning av undervisningsmaterial till landets skolor. Den fabriken har stått mer eller mindre övergiven sedan 1970-talet. En hel del av de verksamheter som förekommit i byggnaden har väckt polisens intresse.
Läs mer: Kommundirektören sörjer nedläggningen av sockerbruket i Arlöv
Läs mer: Så tycker Arlövsborna om att sockerbruket avvecklas
Runt fabriken finns ett kvarter med bostäder och en stor ödetomt. Ödetomten är också ett övergivet industriområde som dragit till sig aktiviteter som varit påfrestande för de som bor här. I många år fick stadsdelen förfalla och problemen hopade sig. Efter nästan femtio år vaknade kommunen upp och började se till att området i vart fall fick regelbundet underhåll. Men Skrivrits fabrik står fortfarande mestadels tom och förfaller.
Några få verksamheter kämpar på med en fastighetsägare som varken bryr sig om bevarandeplan eller seriöst underhåll. Som Arlövsbo tycker jag naturligtvis att det är sorgligt med alla som arbetar på sockerbruket som inte kan jobba kvar i Arlöv. Sorgligt också att en epok och ett stycke industrihistoria går i graven. Men det som oroar mig mest är om det, liksom i fallet med ödetomten och Skrivrits fabrik, saknas visioner om hur själva byggnaden och området ska användas i framtiden. För om det inte finns en konkret plan för detta har centrala delarna av Arlöv år av svårlösta problem framför sig.
Ska byggnaderna vara kvar eller rivas? Vad ska byggas istället? Närheten till järnvägen kommer att göra det svårt att bygga bostäder på stora delar av tomten. Brukets relativt moderna kontor ligger i ett fint parkområde. Den byggnaden fick kommunen erbjudande om att köpa men man tackade nej och den såldes till Scientologkyrkan.
Resten av fastigheten är gammal, de äldsta delarna från 1896. Har kommunledningen förhandlingar rörande byggnaden och området med ägarna? Finns det ett förslag på kommunens planavdelning redan? Skrivritsfabriken är fortfarande ett problem som saknar vision och underhåll. Låt inte sockerbrukets byggnader och lokaler gå samma öde till mötes. Det kommer att drabba en hel kommun.

Maria Fredin Skoog

Arlövsbo
Läs mer: Vi vill ha din åsikt – så här gör du
Gå till toppen