Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Vad ska Stadshallen användas till?

Stadshallen ska byggas om om, men vad ska den fyllas med? Nu öppnas ett tillfälligt rum i gamla turistbyråns lokaler dit Lundabor kan komma med egna förslag.

Lunds stadshall ska byggas om – men vad ska den innehålla?Bild: Tom Wall
I år är det femtio år sedan Stadshallen invigdes under pompa och ståt och med musik som dirigerades av ingen mindre än Lundaprofilen Sten Broman.
Nu, 2018, står Stadshallen inför en rejäl ombyggnation eftersom ytorna är slitna och tekniken har nått slutet av sin livslängd. Men först måste frågan vad Stadshallen egentligen ska användas till, besvaras.
På hörnan av Stortorget i turistbyrån och biljettbyråns tidigare lokaler har nu ett tillfälligt rum, "Stadshallen lab", öppnats. Här ska det förhoppningsvis bubbla av idéer kring vad arkitekten Klas Anshelms signaturbyggnad mitt i centrum ska fyllas med.
Ett stort porträtt av arkitekten själv finns uppklistrat på entrédörren, men inte för att avskräcka Lundabor med djärva idéer.
– Han själv var införstådd med att göra om byggnader efter behov, säger Annika Eklund, kulturchef.
Annika Eklund, kulturchef.Bild: Tom Wall
Stadshallen LAB ska fungera som en mötesplats, ett idélaboratorium och ett rum där olika aktiviteter om stadsbyggnad då och då poppar upp under våren. Filmvisning, föreläsningar utlovas och under sportlovet kan barn leka fram byggnader med kartonger. På alla hjärtans dag berättar Lundaälskaren Johan Wester om sin personliga kärlek till staden.
– Vissa har ett extraordinärt engagemang till sin stad, en inre mental karta över staden man växt upp i och Stadshallen har en central placering i staden. Att bygga om Stadshallen är inte bara en instrumentell process. Vi vill väcka engagemang, säger Annika Eklund.
Gamla dokument visar hur Stadshallen kunde ha sett ut.Bild: Tom Wall
I "Stadshallen lab" finns även en utställning om Stadshallens tillblivelse och om processen bakom. Mängder med gamla tidningsurklipp och protokoll vittnar om att det inte heller var så enkelt förr i tiden. Här finns också uppgifter av kuriös karaktär som att ingen faktiskt vet varför Stadshallen heter Stadshallen.
– Begreppet är unikt i Sverige. Troligen har det inspirerats från tyskans Stadthalle, säger Annika Eklund.
På vykort kan Lundabor klottra ner sina bästa idéer om Stadshallens framtida användning.
Annika Eklund har själv tankar om vad Stadshallen ska fyllas med:
– En restaurang med uteservering och en fullt utrustad professionell scen för musik. Garaget kan fyllas med replokaler. Det finns det ett stort behov av.
Programmet över Stadshallens invigning 25 oktober 1968.Bild: Tom Wall
Gå till toppen