Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Åsikter

Läsartext: Vi kan hjälpa till genom att använda mindre plast

Miljöaktivister rensar plast och annat skräp från havet i Filippinerna.Bild: PAT ROQUE
Nedskräpning av plast i naturen är ett stort problem världen över. Detta beteende påverkar inte bara naturen, det påverkar djuren, det marina livet samt oss människor. Därför tycker vi att en förändring måste göras, och det är allas vårt ansvar att hjälpa till.
Cirka 80 procent av all plast som finns i haven kommer tidigare från land. Nedskräpningen orsakar mycket skada på djur, mer än en miljon fåglar och 100 000 däggdjur dör varje år världen över efter att ha fastnat i eller ätit plast som de hittat i havet. Plasten som skräp i naturen kan finnas kvar i flera hundra år då nedbrytningstiden är väldigt långsam både i hav och på land.
När plasten väl har brutits ner så bryts den bara ner till mikroplaster. Den nedbrutna plasten kallas för mikroplaster då vi inte kan se plasten med blotta ögat. Då är plastpartiklarna för små för att synas, men all plast finns fortfarande kvar. Mikroplaster kan exempelvis nå fiskar i haven som sedan äts upp av oss, vilket gör att vi människor tillslut får i oss mikroplasterna. Havslevande djur kan förväxla partiklarna med föda, vilket kan leda till undernäring eller svält, och partiklarna kan blockera eller på andra sätt störa viktiga organ.
För att detta problem ska minska finns det många saker man själv skulle kunna göra. Förutom att plocka upp skräp efter sig kan man till exempel göra följande:
Återvinna den plasten man har. Att göra nya plastgrejer av gammal plast är både klimatsmart och kan minska skräpet i våra hav.
Köp kläder som inte innehåller plast, till exempel kläder av bomull istället för fleece. Ifall man tvättar kläder med plast i sig kan man använda sig av en speciell påse som fångar upp mikroplasterna.
Byt ut onödig plast vi använder oss av i vardagen mot saker som är bättre för vår miljö. Här kommer en liten lista på utbytbara saker:
Plastleksaker: En del äldre leksaker innehåller ftalater, kemiska föreningar som används i plast. De ger negativa effekter på hormonsystemet och fortplantningssystemet. De är nu förbjudna, men finns fortfarande kvar i vissa leksaker. Ett bättre alternativ kan vara att köpa färre leksaker eller byta dem med andra familjer.
Plasttallrikar/plastglas: Innehåller BPA (bisfenol A) som är ett hormonstörande ämne som finns i plast. Några bättre alternativ är porslin, glas, rostfritt.
Nedskräpning av plast i naturen är ett problem som skadar allt. Därför måste vi alla försöka bidra till att en förändring sker. Tänk på var plasten ni slänger hamnar samt vad det skadar, små förändringar i din vardag skulle kunna göra stora skillnader i naturen.

Linnea Forsvall

Fridolf Jönsson

Moa Neljestam

Läs mer: Vi vill ha din åsikt – så här gör du
Gå till toppen