Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Vellinge

Wutzler (M): ”Sex filer är ett måste på sikt”

Samtliga Vellingepartier utom MP var eniga i kravet på sexfilig motorväg. Att Trafikverket nu kontrar med ett förslag om smartare motorvägar väcker ilska på lokalplanet.
– Beslutet är oseriöst och saknar förankring i verkligheten, säger Carina Wutzler (M), kommunalråd i Vellinge.

På de mest tättrafikerade delarna av E6 kör varje dygn 40 000-50 000 fordon, varav en femtedel tunga fordon – långt över den kapacitet som motorvägen är byggd för.
De borgliga partierna i Skåne kräver sexfilig motorväg längs sträckan Trelleborg-Malmö-Helsingborg – men Trafikverket är inte inne på samma linje. Det beskedet kom när myndigheten offentliggjorde sin nya åtgärdsvalsstudie för motorvägen på onsdagsmorgonen. Enda undantaget är två extra körfält längs den allra mest trafikerade vägsträckan mellan Alnarp och Lomma.
Läs mer: Trafikverket: Inga fler körfält längs E6 i Skåne – vägen görs smartare istället
I stället vill myndigheten att vägen ska göras smartare. Förslag är att fartgränserna sänks i rusningstrafiken, att ljusskyltar varnar för olyckor och avstängningar och att övervakningen förstärks med kameror.
I Vellinge ställde sig samtliga partier utom Miljöpartiet bakom kravet på sexfilig motorväg. Tills utbyggnaden blir klar vill politikerna helst se ett totalförbud mot lastbilar i rusningstrafik eller som en mellanlösning – att man inför omkörningsförbud för tung trafik under de timmar när trycket är som hårdast.
När väg 100 från Näset ansluter till E6 ökar antalet bilar i norrgående körfält från 8 618 fordon per dygn till närmare det dubbla, vilket redan idag bidrar till köer i rusningstrafik. Här är Trafikverkets förslag istället för fler filer hellre se en lösning där att av- och påfartsramperna mot Näset förlängs.
— Jag är både besviken och förvånad över beskedet. Det påverkar många som bor i Vellinge kommun. Förslaget med sänkta hastigheter, kameror och digitala skyltar löser knappast de problem med köbildning och stora trafikproblem som finns på sträckningen idag och än mindre rustar de Skåne för framtiden, säger Carina Wutzler (M), kommunstyrelsens ordförande.
– Man ser uppenbarligen inte vilken stor betydelse E6 har för Skåne och för hela Sverige. Det behövs akuta åtgärder omgående, men sex filer är ett måste på sikt.
Läs alla artiklar om: E6
Gå till toppen