Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Dygnet runt

23 uppsättningar av samma pjäs spelas samtidigt – bland annat i Malmö

I helgen spelas 23 olika uppsättningar av samma pjäs exakt samtidigt på 23 olika platser i landet. Det är Nobelprisvinnaren Harold Pinters satir ”Presskonferensen” som intar offentliga miljöer runt om i Sverige. I Malmö sätter Teaterhögskolans studenter upp föreställningen – mitt på Gustav Adolfs torg.

Einar Bredefeldt spelar kulturministern i Malmös uppsättning. Anna Sjövall, vd och konstnärlig ledare på Teater Halland, är initiativtagare till projektet.Bild: Teaterhögskolan i Malmö Malin Arnesson
En nytillträdd kulturminister intervjuas av pressen. Men kulturministern har tidigare varit chef för säkerhetspolisen och tänker ta sig an kulturen på samma sätt som rikets säkerhet: med strikt kontroll. Det är handlingen i Nobelprisvinnaren Harold Pinters pjäs från 2002.
– När totalitära stater vill kontrollera samhället är det ofta just pressen och kulturen de ger sig på. Det kan tyckas vara en dystopi – men om man ser sig omkring i världen så är det inte så långt ifrån verkligheten, säger Einar Bredefeldt som är student på Teaterhögskolan och spelar kulturministern i Malmös uppsättning.
Repetitioner inför föreställningen i Malmö.Bild: Teaterhögskolan i Malmö
Idén att sätta upp samma föreställning på 23 olika platser föddes hos Anna Sjövall, vd och konstnärlig ledare på Teater Halland. Hon ringde själv till Einar Bredefeldt och frågade om han och hans kurskamrater ville delta i projektet. Och intresset på Teaterhögskolan i Malmö var stort – så stort att de var tvungna att lägga till fler roller.
Hur skiljer sig föreställningen i Malmö från de andra 22 föreställningarna?
– Den skiljer sig för att vi är så många journalister. Vi är flest skådespelare av alla städerna, åtta stycken. Vi har fått manus och regiidéer av Anna Sjövall men vi har haft väldigt fria tyglar att jobba med – så det har varit jätteroligt. Det kommer att vara samma ord som sägs på alla platserna men pjäsen kommer ändå att bli olika. På vissa ställen spelas den inomhus, i Malmö utomhus, säger Einar Bredefeldt.
”Presskonferensen” visas lördag den 10 februari klockan 12, från Malmö i söder till Luleå i norr. Många av föreställningarna äger rum i offentliga miljöer utomhus. I Malmö intar skådespelarna Gustav Adolfs torg.
– Teaterrummet och de oskrivna reglerna kring det demonteras. Det tycker jag är spännande att skapa med. Den här pjäsen flyttar de trygga ramarna för vad en teaterscen innebär – både för publiken och för oss som spelar, säger Einar Bredefeldt.
Vad hoppas du att pjäsen väcker för tankar och känslor hos publiken?
– Kulturen är bland det viktigaste vi har. Jag hoppas att människor som ser pjäsen förstår vidden av att skära ner på kulturen och att försöka bestämma över fria konstnärer – och att de kan se kopplingen till hur många länder som tystar fria konstnärer, bara i Europa. Man går in och styr i repertoarer på teatrar och förändrar kulturen utifrån politiska värderingar – och det är jättefarligt. Något viktigare än det här temat kan inte tänka mig.

De deltar i ”Presskonferensen” i Malmö:

Einar Bredefeldt
Alexander Lindberg
Erik Lennblad
Erik Svedberg-Zelman
Madeleine Ferraud Norberg
Pierina Rizzo
Simon Edenroth
Rasmus Johansson
Håll koll på Malmös nöjesliv – följ Dygnet Runt på Facebook
Gå till toppen