Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Beslutet taget: Segevångsskolan ska rivas

Inför höstterminen 2018 kommer eleverna att flyttas över till Kirsebergsskolan.
Nu påbörjas planer på att etablera en ny skola, i Sege park.
– Men det kommer att ta minst 3-4 år, säger Malmös skolkommunalråd Anders Rubin (S).

Segevångsskolan kommer att rivas. Eleverna flyttas över till Kirsebergsskolan inför höstterminen 2018.Bild: Mårten Svemark
Segevångsskolan ska rivas, beslutade Grundskolenämnden den 7 februari. Lokalerna är i för dåligt skick, dessutom gjorde Stadsfastigheter i höstas en utredning som visade att platsen invid motorvägen inte är lämplig för skolverksamhet.
Skolan, som idag har cirka 360 elever i årskurs F-6, kommer inför höstterminen att slås ihop med Kirsebergsskolan.
– När vi flyttar kommer Segevångseleverna att utgöra 60 procent av eleverna, säger Anders Rubin.
Samtidigt försvinner högstadiet på Kirsebergsskolan, då eleverna som idag går i årskurs 7-9 flyttas över till Rönnenskolan.
Segevångsområdet kommer att behöva en ny skola för att kunna säkra att framtidens elever ska kunna gå i skolan i sitt närområde, säger Anders Rubin.
– Vi påbörjar nu ett sådant arbete med i första hand inriktning på Sege park.
Var i Sege park?
– I planen för Sege park finns ett markerat blandområde där man kan ha skola. Sedan är den inte på något sett tillräcklig i storlek. Därför får det bli en diskussion om att göra nya detaljplaner.
Planerna på flytten har upprört föräldrar till elever på Segevångsskolan. På ett möte i januari menade flera föräldrar att Kirsebergsskolan upplevs som otrygg.
Läs mer: Upprörda känslor när Segevångsskolans framtid diskuterades
I februari 2017 visade Skolinspektionens rapport på brister gällande särskilt stöd, trygghet, studiero och förutsättningar för lärande. Skolinspektionen hotade med vite på en miljon kronor. I december gav Skolinspektionen Kirsebergsskolan grönt ljus på alla punkter, som nu ansågs vara åtgärdade.
Läs mer: Kirsebergsskolan riskerar böter för stök
Läs mer: Bristerna avhjälpta på Kirsebergsskolan
– Jag har förståelse för att det kan kännas konstigt för dem som ska flytta. Men Kirsebergsskolan dras med ett oförtjänt dåligt rykte, vilket i sig beror på att skolan har haft historiskt svårt att få fulla klasser. Då blir det svårare att upprätthålla en välfungerande verksamhet, säger Anders Rubin (S).
Fakta

Så påverkas de olika årskurserna

Höstterminen 2018: De elever som idag går i förskoleklass och årskurs 1, 2, 3 och 4 på Segevångsskolan fortsätter sin skolgång på Kirsebergsskolan. Elever som i dag går i årskurs 5 och 6 kommer att fortsätta sin skolgång på Rönnenskolan i årskurs 6 och 7.

Läsåret 2018/2019 kommer Kirsebergsskolan vara en F–5-skola, men från läsåret 2019/2020 en F–6-skola. Rönnenskolan fortsätter läsåret 2018/2019 att vara en 6−9-skola. Från och med läsåret 2019/2020 planeras Rönnenskolan för årskurs 7–9.

Läs alla artiklar om: Rivningen av Segevångsskolan
Gå till toppen