Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sport

Blickarna på förenat Korea under OS-invigning

Nyhetsrapporteringen om OS-invigningen har på förhand dominerats av den förväntade kylan och den gemensamma inmarschen av Sydkorea och Nordkorea. Men var ska alla sitta?

Olympiastadion i Pyeongchang. Arkivbild.Bild: Ahn Young-joon/AP/TT
Det är inte frågan om antalet sittplatser. Desto känsligare är frågan om vilka av VIP-gästerna som ska sitta bredvid varandra. Eller ens nära varandra.
På plats under en OS-invigning är, utöver idrottarna, även många av världens politiker, bland dem 20 statschefer.
På gästlistan i Pyeongchang finns bland andra USA:s vicepresident Mike Pence och Nordkoreas ledare Kim Jon Uns lillasyster Kim Yo Jong. Så sent som i onsdags lovade Pence nya tuffa sanktioner mot Nordkorea, som han kallade planetens "mest tyranniska och förtryckande regim".
Pence som dessutom till invigningen har bjudit med sig pappan till Otto Warmbier, en amerikansk student som dog förra året efter att ha varit fängslad i Nordkorea i 17 månader.
Sittplaceringen beskrivs som kort och gott som ett "huvudvärk" av en person insatt i den logistiska planeringen, enligt Reuters.
Invigningsceremonin har förberetts i sju år och temat kommer att vara fred.
– Även om Nordkoreas deltagande bestämdes vid ett senare tillfälle, tror vi att det här ger oss en bra möjlighet att förmedla budskapet tydligare, säger Son Seung-Whan, kreativt ansvarig för öppningsceremonin, enligt Times.
Sydkorea och Nordkorea är officiellt fortfarande i krig sedan Koreakriget 1950-53 slutade i en vapenvila snarare än fred. Internationella olympiska kommittén har pratat om OS som fredsmäklare efter att Nordkorea tackat ja till att delta i spelen. Grannländerna kommer att gå tillsammans på invigningen, vilket IOK-ordföranden Thomas Bach på förhand redan kallat spelens "känslomässigt största ögonblick".
Invigningen kommer att hållas på Olympiastadion i Pyeongchang, som rymmer 35 000 åskådare. Arenan kommer bara att användas fyra gånger, vid invignings- och avslutningsceremonier i OS och Paralympics, innan den rivs.
Samtliga idrottare som deltar i OS kommer inte att närvara vid invigningen. Många avstår på grund av att de snart ska tävla, som guldhoppet Charlotte Kalla, eller för att de ännu inte är där, som slalomstjärnan André Myhrer. Tur är kanske det, med tanke på kylan som väntar. Varmare än vad man först trodde men ändå minus fem grader och en upplevd kyla på minus tio grader.
Svensk fanbärare på invigningen blir Niklas Edin.
– En stor ära, säger curlaren.
Fakta

Fanbärare på invigningen

Ett axplock av fanbärare på invigningen.

Sverige: Niklas Edin, curling.

Finland: Janne Ahonen, backhoppning.

Norge: Emil Hegle Svendsen, skidskytte.

Danmark: Elena Møller Rigas, skridsko.

USA: Erin Hamlin, rodel.

Kanada: Tessa Vue och Scott Moir, konståkning.

OAR (Olympiska aktiva från Ryssland): En volontär utsedd av IOK bär den olympiska flaggan.

Österrike: Anna Veith, alpint.

Frankrike: Martin Fourcade, skidskytte.

Tyskland: Eric Frenzel, nordisk kombination.

Schweiz: Dario Cologna, längdåkning.

Japan: Noriaki Kasai, Japan.

Nederländerna: Jan Smeekens, skridsko.

Läs alla artiklar om: Vinter-OS 2018
Gå till toppen